Az e-közigazgatástól a robotrajokig

Egyetem

A geoinformatika legmodernebb megoldásait mutatják be a 7. Térinformatikai Konferencián és Szakkiállításon a Debreceni Egyetemen.

A szabad hozzáférésű térbeli adatbázisok geovizualizációjától az egységes közműnyilvántartáson keresztül a robotrajoknál használható kommunikációs technikákig a geoinformatika számos területéről szó lesz a 7. Térinformatikai Konferencián és Szakkiállításon, melyet május 26-27. között tartanak a Debreceni Egyetemen.

– Az elmúlt években leginkább a felhasználási területek bővülése nyomán volt látható a geoinformatika fejlődése. Ma már egyre több szektorban használnak geoinformatikai eszközöket a mezőgazdaságtól a közigazgatáson át a környezetvédelemig, vagy említhetjük a városüzemeltetést is, ahol a közművek fenntartásától a stratégiai tervezésig számos területen van szükség ezekre a megoldásokra – magyarázza Szabó Szilárd, a konferenciát szervező Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék vezetője.

A szakember szerint az elmúlt évek másik meghatározó tendenciája az adatmennyiség exponenciális növekedése volt, amely nagymértékben köszönhető a nyílt hozzáférésű adatbázisok elterjedésének – London például nemrég tette nyilvános elérhetővé a város centiméter pontosságú domborzati térképét.

– Az opendata, azaz a nyílt adatbázisok elterjedése nagymértékben segítheti az okos városok, azaz a Smart City-k létrejövetelét, hiszen ezek az általában közösségi megoldások jellemzően nyilvánosan elérhető adatbázisokon alapulnak. Idén mi is kiemelt figyelmet fordítunk erre a témára, lesz külön Smart City szekció, amelyben az ország különböző okos város kezdeményezéseit is bemutatjuk. Reméljük, hogy minél több, az érintett területeken dolgozó szakember ellátogat a konferenciára, ahol átfogó képet kaphatnak a térinformatika legújabb módszereiről és technológiáiról, a kiállítók pedig személyre szabott megoldásokat kínálnak – mondta el Szabó Szilárd tanszékvezető.

A 7. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás két napján 15 – köztük 3 angol nyelvű – szekcióban mintegy 90 előadás, valamint 8 szakkiállító várja a résztvevőket. A programra idén minden eddiginél többen, 200-an regisztráltak. A konferencia előadásai regisztráció nélkül is szabadon látogathatóak.

Részletes program
unideb.hu