Zárul a nyári magyar kurzus

Egyetem

Százhúsz magyaróra, folklór estek, színi előadások, hortobágyi és tokaji kirándulás – színes élményekkel térnek haza a magyarul tanuló külföldiek.

Az elmúlt négy hét alatt mintegy százötvenen fáradoztak magyartudásuk javításán a Debreceni Nyári Egyetem rendezvényein. Idén is a folklórprogram volt a legnépszerűbb, ahol a különböző magyar tájegységek zenéjét, táncát, népviseletét és ételét ismerték meg a résztvevők, illetve népdalt és néptáncot is tanultak.

A Visegrádi Négyek nyertes pályázata révén 9 külföldi középiskolás diák is érkezett az intézménybe, ők egy hétig vettek részt a kezdő nyelvórákon a Debreceni Nyári Egyetemen. A program sikerén felbuzdulva kísérőtanáraik is csatlakoztak hozzájuk, és közösen tanulták a magyar nyelvet.

Nagy elégedettséggel távoztak azok a pedagógusok is, akik külföldön tanítanak magyar nyelvet szombati iskolákban, egyetemen és más kurzusokon – nekik a Nyári Egyetem keretében konferenciát is szerveztek. Többeknél felmerült az igény, hogy a nem magyar anyanyelvű tanárok továbbképzésére szívesen hívnának meg kollégákat a Debreceni Nyári Egyetemről.

– A konferencián vett részt az a tanárnő is, aki a bulgáriai Sumenben lektorkén tanít magyart. Az együttműködés részeként jövőre egy sumeni diák kaphatja Debrecen város egyik ösztöndíját, így közösen fejleszthetjük a testvérvárosi kapcsolatokat – mondta el Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem igazgatója.

A kurzus zárásaként a Nyári Egyetem hallgatói teszttel adtak számot tudásukról, a sikeres diákok pedig tanúsítványt is kaptak magyar tudásuk igazolására. A DNYE oktatói közreműködésével a nyári kurzust követően augusztus végétől már a tanulmányaikat hamarosan megkezdő orvostanhallgatók ismerkedhetnek a magyar nyelvvel és kultúrával.
unideb.hu