Vetésre készülnek a hallgatók

Egyetem

Ültetnek, palántát nevelnek és a kártevők ellen védekeznek – a Közösségi Kertben a Debreceni Egyetem hallgatói minden évben kis parcellákon termesztenek zöldségeket, gyógy- és fűszernövényeket. Jelentkezni február 14-éig lehet.
A tavaszi hónapokban retket, salátát, hagymát, céklát, nyáron pedig főleg paprikát, paradicsomot, padlizsánt és fűszernövényeket termesztettek tavaly a vállalkozó kedvű hallgatók az egyetem Böszörményi úti campusán található Bemutatókertben. Egyénileg, illetve csapatban művelték meg a harminc négyzetméteres parcellákat.

– A fenntartható mezőgazdaság jegyében nyitottuk meg a Közösségi Kertet, hogy a hallgatók megismerjék a termelői folyamatokat, és saját maguk által előállított termékek kerüljenek az asztalukra. A vetőmagokat és a szükséges eszközöket: ásókat, kapákat, gereblyéket mi szerezzük be, emellett az öntözés is megoldott a területen – sorolja Szilágyi Eszter, a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságának elnöke.

Először 2015-ben hirdette meg a lehetőséget a Környezetvédelmi Bizottság, már akkor hatalmas volt az érdeklődés: ötven jelentkező között osztották fel a területet. Meglepő módon nem csak a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karról, hanem az egyetem hét karáról érkeztek hallgatók az önkéntes kerti munkára. Tavaly csaknem húsz visszatérő „kertész” is akadt, gazdálkodásukat már mentorok segítették.
A Közösségi Kertben – a környezettudatosság jegyében – tilos a vegyszerhasználat. A növényvédelmet a régi, hagyományos konyhakertekben alkalmazott praktikákkal próbálják elérni, felhívva ezzel a figyelmet a biogazdálkodás, az egészséges élelmiszerek fontosságára. A kertészkedés amellett, hogy rendszeres fizikai munka, egyfajta közösségépítő kapocs is az ifjú gazdák körében. Tavaly például rendszeresen szerveztek csapatépítő programokat, közösen fel is dolgozták a megtermelt finomságokat: lecsót tettek el télire, tárkonyecetet készítettek.

– Az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság mint az egyetem agrárszolgáltató és -kutató, valamint a gyakorlati oktatásban közreműködő egysége messzemenőkig támogat minden olyan kezdeményezést, így ezt is, ami a képzést, a közösségépítést és a környezetkímélő módszerek, technológiák megismertetését, népszerűsítését bármilyen formában segíti, illetve támogatja – emelte ki Dobránszki Judit, az AKIT főigazgatója.

A debreceni egyetemisták előtt idén is megnyílik a Közösségi Kert. Akik szabadidejükben szeretnék szakmai tudásukat bővíteni és étlapjukat saját termelésű zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszernövényekkel színesíteni, február 14-éig jelentkezhetnek a Környezetvédelmi Bizottság felhívására. A szervezők eközben már a távolabbi jövőt is tervezik, vizsgálják annak lehetőségét, hogyan csatlakozhatnának „A legszebb konyhakertek” mozgalomhoz, aminek már öt európai országban vannak tagjai.