Ősmaradvány-gyűjteményből nyílik állandó kiállítás a Miskolci Egyetemen

Ősmaradvány-gyűjteményből nyílik állandó kiállítás a Miskolci Egyetemen

Egyetem

Az Őslények világa címmel új, állandó kiállítás nyílik a Miskolci Egyetemen, amely az intézmény ősmaradvány-gyűjteményét mutatja be. A tárlatot először a 40. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál közönsége láthatja majd.

A Miskolci Egyetem őslénytani kollekciója a becslések szerint jelenleg legalább 7–8 ezer tételnyi anyagból áll. Az ebből készülő kiállítás szervezését 2023-ban kezdték el, a munkához az egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kara biztosított pénzügyi forrásokat. A gyűjtemény modern nyilvántartását a Herman Ottó Múzeum muzeológusaival együtt alakították ki.

Az Őslények világa című tárlat tematikájának összeállításában döntően a földtani korokat, illetve az ősállat- és ősnövényrendszertant vették alapul, és mind az oktatás, mind az érdeklődő látogatók számára hasznos ismereteket nyújt.

A világ számos lelőhelyéről származó gyűjtemény különlegessége, hogy alapjait a selmecbányai Bányászati Akadémián rakták le, ahol az őslénytant (paleontológiát) 1840-től kezdték el tanítani. A gyűjteményben a legnagyobb fejlődés a 19. század végén történt, amikor az akadémia ezret megközelítő példányszámban vásárolt ősmaradványokat a világhírű bonni Krantz-féle cégtől a rendszertani anyag erősítésére. Később főleg eocén korú hallenyomatok sorozata érkezett Theodor Fuchs-tól, aki 1880-1904 között a bécsi Természettudományi Múzeum földtani- és őslénytani osztályának muzeológusa és vezetője volt, de található a gyűjteményben két példány Hantken Miksa híres nummulitesz preparátumaiból, az úgynevezett zöld kazettákból is. A gyűjteményben őriznek emellett ajándékba kapott példányokat, amelyek a budapesti tudományegyetemtől, a Magyar Királyi Földtani Intézettől, a bécsi Földtani Intézettől, illetve néhány osztrák, német és francia magángyűjtőtől érkeztek.

Fotó: Miskolci Egyetem Facebook oldal