További 50 millió euró támogatás az Európai Bizottságtól a kongói lakosságnak

Európa

További 50 millió eurós (mintegy 17 milliárd forintnak megfelelő) támogatást jelentett be hétfőn az Európai Bizottság az ebola járvány által sújtott személyek támogatására a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A segély a legsürgetőbb igények kielégítésére szolgál amellett, hogy a lakosság élelmezésbiztonsági és a minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférését javítja.

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén elterjedt járvány nagyban rontja a már kialakult válsághelyzetet. Az Európai Bizottság így mindent megtesz annak érdekében, hogy reagáljon az ott élő emberek alapvető szükségleteire. Ez az 50 millió eurós segélycsomag az egészségügyi ellátásokhoz való könnyebb hozzáférést és a családok, különösen a gyermekek, táplálkozását hivatott javítani – közölte hétfőn Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségért felelős európai uniós biztos.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos szerint az EU minden szinten támogatja az Ebola elleni küzdelemre irányuló nemzetközi erőfeszítéseket a humanitárius segítségnyújtástól a Kongói Demokratikus Köztársaság nemzeti egészségügyi rendszerének stabilizálásáig.

A finanszírozás nagy része (40 millió EUR) ingyenes és minőségi egészségügyi ellátást biztosít, beleértve az alultápláltság megelőzését is, az Ebola-fertőzött területeken élők számára.

A fennmaradó 10 millió euró hozzájárul a térség élelmiszerbiztonsági válságának kezeléséhez.

Az Európai Unió korábban is számos intézkedéssel jelentős mértékben hozzájárult az ebola elleni küzdelemhez. A folyamatban lévő árvány kezdete óta az EU 47 millió euró összegű humanitárius támogatást nyújtott a Kongói Demokratikus Köztársaság segélyszervezeteinek, amelyek részt vesznek az ebolára, mint vészhelyzetre történő reagálás különféle intézkedéseiben az érintett és a magas kockázatú területeken.

A bizottság mindemellett hosszú távú 180 millió eurós (mintegy 60 milliárd forint értékű) strukturális támogatást nyújtott 2014-2019 között a Kongói Demokratikus Köztársaság egészségügyi rendszerének stabilizálásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.