Indul az európai szemeszter új ciklusa: a zöld és emberközpontú gazdaság megteremtése

Európa

Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság megbízatása során első alkalommal indítja el az európai szemeszter új ciklusát. Ambiciózus növekedési stratégiája a zöld és emberközpontú gazdaság kiépítése érdekében a versenyképes fenntarthatóság előmozdítására összpontosít.

Az éves fenntartható növekedési stratégia az Ursula von der Leyen elnök politikai iránymutatásában megfogalmazott jövőkép megvalósítására szolgál. Meghatározza az EU gazdaság- és foglalkoztatáspolitikai stratégiáját, és az európai zöld megállapodás – a Bizottság új növekedési stratégiája – prioritásainak megfelelően a fenntarthatóságot és a társadalmi befogadást helyezi az uniós gazdaságpolitikai döntéshozatal középpontjába. Célja annak biztosítása, hogy Európa továbbra is a világ legfejlettebb jóléti rendszereinek adjon otthont, az első klímasemleges kontinenssé váljon, továbbá innovációtól és versenyképes vállalkozószellemtől pezsgő központ legyen. Eszközeivel Európa jobb eredményekre lesz képes a szociális méltányosság és jólét terén. A fenntartható növekedési stratégia tágabb értelemben elő fogja segíteni, hogy az Unió és tagállamai megvalósítsák az ENSZ fenntartható fejlődési céljait, amelyeket a Bizottság most először integrál az európai szemeszterbe.

Az éves fenntartható növekedési stratégia négy, egymással összefüggő és egymást kölcsönösen erősítő szempontot vesz figyelembe a hosszú távú kihívások kezeléséhez. A zöld és emberközpontú gazdaság kialakításához a tagállamok strukturális reformjainak, foglalkoztatáspolitikáinak, valamint beruházási és felelős költségvetési politikáinak e szempontokon kell alapulniuk. E négy szempont a következő:

  • környezeti fenntarthatóság,
  • termelékenységnövekedés,
  • méltányosság, és
  • makrogazdasági stabilitás.

A Bizottság december 17-én közzétette többek között az együttes foglalkoztatási jelentésre irányuló javaslatot is, amely az európai foglalkoztatási és szociális helyzetet elemzi, és kiemeli azokat a területeket, ahol előrelépés történt, és azokat, ahol többet kell tenni. Az egységes piaci teljesítményjelentés pedig az egységes piac eredményeit értékeli. Ez a jelentés most először került be az európai szemeszter ciklusába, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos az egységes piac zökkenőmentes működését elősegítő reformok végrehajtása.

pixabay.com