Brexit

Brit belügyminisztérium: a jövőbeni bevándorlási szabályok nem érintik a már Nagy-Britanniában élő EU-állampolgároka

Európa

A brit kormány által 2021-től tervezett új bevándorlási szabályok nem érintik a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárokat – közölte csütörtök esti tájékoztatásában a brit belügyminisztérium.

A tárca előző nap ismertetett részletes tervezete szerint megfelelő állásajánlatra, az állásajánlatnak megfelelő szakképesítésre és angol nyelvtudásra lesz szükség a jövő évtől a külföldiek nagy-britanniai munkavállalásának engedélyezéséhez.

A konzervatív párti brit kormány az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes, pontozásos elbírálásra alapuló bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a brit EU-tagság január 31-i megszűnése után kezdődött 11 havi átmeneti időszak lejártával, vagyis 2021 januárjától.

A londoni belügyminisztérium csütörtök este kiadott közleményében ugyanakkor leszögezte: a már Nagy-Britanniában élő és letelepedési engedélyért folyamodó külföldi EU-állampolgárok jogosultságaiban és jogi státusában semmilyen változás nem lesz az új bevándorlási szabályok életbe lépése után sem.

A minisztériumi tájékoztatás megerősíti, hogy azok az EU-állampolgárok – valamint az Európai Gazdasági Térség (EEA) és Svájc állampolgárai -, akik december 31-ig tartós, életvitelszerű letelepedés céljával Nagy-Britanniába érkeznek, családtagjaikkal együtt jogosultak tartózkodási engedélyért folyamodni a számukra kidolgozott letelepedési engedélyezési program keretében, és ebben az esetben a kérelem benyújtására kijelölt 2021. június 31-i határidő után is Nagy-Britanniában maradhatnak.

Az EEA-nak az EU-országok mellett az Európai Unióval szoros szerződéses együttműködést folytató Norvégia, Izland és Liechtenstein is tagja.

A brit belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a hivatalosan letelepedett jogi státusnak nevezett tartózkodási engedélyért eddig 3,2 millióan folyamodtak, és 2,9 millióan már meg is kapták a letelepedett státust.

A Nagy-Britanniában élő és maradni kívánó külföldi EU-állampolgároknak a letelepedett jogi státus megszerzéséhez személyazonosságukat kell hitelesen igazolniuk és azt, hogy életvitelszerűen tartózkodnak az országban. Emellett be kell jelenteniük, ha korábban elmarasztaló bírósági ítélet született ellenük bűncselekmény miatt.

A brit belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint azok az uniós, EEA- és svájci állampolgárok, akiknek már megvan a letelepedett jogi státusuk, vagy ennek megszerzésére jogosultak, legalább 2025. december 31-ig a hazájukban honos személyazonossági igazolvány felmutatásával is beutazhatnak Nagy-Britanniába.

Számukra e határidőn túl is lehetséges lesz a hazájukban kibocsátott személyi igazolvány használata a nagy-britanniai beutazáshoz, abban az esetben, ha ezek a személyazonosító okmányok megfelelnek a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (International Civil Aviation Organisation, ICAO) szabványainak – áll a brit belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatásában.

A tárca szerint ugyanakkor a nem Nagy-Britanniában élő EU-, EEA- és svájci állampolgárok esetében – jóllehet a rájuk vonatkozó útiokmány-előírások az idén még nem változnak – a brit kormány általánosságban szeretné megszüntetni a személyi igazolványok használatát a beutazáshoz.

A minisztérium hangsúlyozta: a részleteket, köztük e szabálymódosítás dátumát jóval a változás életbe lépése előtt ismertetni fogja, hogy az utazóknak bőségesen legyen idejük az előkészületekre.