Az EU 50 millió euró értékű új kísérleti projektet indít a készségek és az oktatás fejlesztése céljából

Európa

Az Európai Beruházási Alap és az Európai Bizottság új kísérleti garanciakeretet hozott létre annak érdekében, hogy a készségfejlesztésbe és az oktatásba beruházni kívánó magánszemélyek és szervezetek könnyebben forráshoz jussanak. Az 50 millió euró értékű kísérleti kezdeményezés tanulók, hallgatók, az alkalmazottaik továbbképzésébe beruházó vállalkozások, valamint az oktatási és képzési szolgáltatásokat nyújtó szervezetek finanszírozásához fog támogatást nyújtani.

A garanciakeret arra kínál megoldást, hogy több ember tudjon elhelyezkedni, és hogy lépést lehessen tartani az európai gazdaságban jelentkező szükségletek változásaival. A kezdeményezés különösen időszerű a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben, amelybe az európai polgárok és a vállalkozások a koronavírus-világjárvány miatt kerültek. Támogatást fog biztosítani a vállalkozások és a diákok számára a válság alatt és után annak érdekében, hogy Európa képes legyen fejlődni, ezután is élen járjon a globális technológiai fejlődésben, elő tudja mozdítani a tudásalapú gazdaság működését, és képes legyen felgyorsítani a gazdasági fellendülést.

A kísérleti szakaszban a készség- és oktatásfejlesztési garanciakeret 50 millió euró összeghatárig uniós garanciát nyújt az Európai Stratégiai Beruházási Alap fedezete mellett, elősegítve hogy a készség- és oktatásfejlesztési projektek hitelfinanszírozáshoz jussanak Európa-szerte. A cél az, hogy a garanciakeret összesen több mint 200 millió euró összegű finanszírozást mozgósítson. Az érdeklődő pénzügyi intézmények, illetve az érdeklődő oktatási és képzési szolgáltatók az Európai Beruházási Alap által közzétett nyílt pályázati felhívásra válaszolva pályázhatnak arra, hogy pénzügyi közvetítői szerepet töltsenek be és részt vegyenek a kezdeményezésben.
A támogatásra jogosult diákok és vállalkozások erre a célra kiválasztott és az EU által garantált pénzügyi közvetítőkön – például pénzügyi intézményeken, egyetemeken és szakképzési központokon keresztül – juthatnak majd hozzá finanszírozáshoz (pl. hitel, fizetéshalasztás vagy jövedelemtől függő hitel formájában).