Orbán Viktor: Valéry Giscard d’Estaing az európai történelemben is önálló fejezetet érdemelt ki a nemzetek Európájának zászlóvivőjeként

Európa

Megrendülését fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök abban a levélben, melyet Emmanuel Macron francia államfőnek írt Valéry Giscard d’Estaing, a Francia Köztársaság korábbi elnöke, “a modern Franciaország egyik alapító atyja” halála kapcsán – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombaton.

“A közelmúltbeli európai politika egyik legjelentősebb személyiségét gyászoljuk most, aki sokat tett a népek közötti békés együttműködésért, és a nemzetek Európájának zászlóvivőjévé vált. Mi, magyarok barátként, a kétoldalú kapcsolatok elkötelezett támogatójaként emlékezünk rá” – írta Orbán Viktor.

Felidézte, nagy megtiszteltetés volt számára, hogy 1998-ban, amikor először nyert választást, Giscard d’Estaing elutazott Budapestre, és személyesen kampányolt a sikere érdekében.

Orbán Viktor kifejezte meggyőződését, hogy a korábbi államfő “sok évtizedes munkásságával, egyedülálló szakértelmével és hazaszeretetével a francia mellett az európai történelemben is önálló fejezetet érdemelt ki”.

“Engedje meg, hogy a magyar emberek nevében együttérzésemről biztosítsam Önt és az egész francia nemzetet” – zárta Emmanuel Macronnak írt levelét a magyar kormányfő.

Valéry Giscard d’Estaing szerda este 94 évesen hunyt el otthonában, a koronavírus szövődményébe halt bele.

(MTI)