Ursula von der Leyen

Ukrajna: Ursula von der Leyen elnök és az uniós biztosok folyamatosan egyeztetnek az orosz invázió következményei által érintett országokkal

Európa

Ukrajna: Ursula von der Leyen elnök és az uniós biztosok folyamatosan egyeztetnek az orosz invázió következményei által érintett országokkal, és a helyszínre látogatva tájékozódnak a helyzetről.

Múlt hét óta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és az uniós biztosok folyamatosan és széles körűen egyeztetnek azokkal az uniós tagállamokkal és partnerországokkal, amelyeket – elsősorban földrajzi közelségük folytán – a legnagyobb mértékben sújtanak az Ukrajna elleni orosz támadás következményei. Von der Leyen elnök és a biztosok személyesen is ellátogatnak az érintett országokba, hogy személyesen tájékozódjanak az ott kialakult helyzetről.

  • Ursula von der Leyen elnök ma Romániában és Szlovákiában megbeszéléseket folytat arról, hogyan lehetne a legjobban támogatni az ukrajnai háború elől menekülő embereket befogadó uniós tagállamokat. Ma reggel von der Leyen elnök Klaus Iohannis román elnökkel találkozott Bukarestben, majd a két politikus közös sajtótájékoztatót tartott. A közös sajtótájékoztatót itt lehet megtekinteni, von der Leyen elnök nyilatkozatát pedig itt lehet elolvasni. Ma délután von der Leyen elnök Pozsonyban megbeszéléseket folytat Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnökkel és Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel. A megbeszéléseket követően, 15:00 órakor közös sajtótájékoztatóra kerül sor, melyet itt lehet élőben követni. Von der Leyen elnök nyilatkozatát itt lehet majd elolvasni.
  • Margarítisz Szhinász, az Európai Bizottság alelnöke tegnap óta Ausztriában tartózkodik. Ma reggel Bécsben megtartott sajtótájékoztatóját itt lehet megtekinteni. Az alelnök Magyarországra is elutazik, ahol pénteken reggel felkeresi az ukrán–magyar határt. Ezt követően Budapesten megbeszéléseket folytat majd Pintér Sándor belügyminiszterrel, valamint Davor Božinović horvát miniszterelnök-helyettessel és belügyminiszterrel.
  • Josep Borrell, a Bizottság alelnöke, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és szomszédságpolitikai és bővítésügyi biztos tegnap óta a Moldovai Köztársaságban tartózkodik kétnapos látogatáson.
  • Janez Lenarčič, a válságkezelésért felelős biztos ugyancsak Moldovában folytat megbeszéléseket a mai napon. Lenarčič biztos tegnap – Ylva Johansson belügyi biztossal együtt – Lengyelországba utazott, hogy a helyszínen tekintse át a kialakult helyzetet, és felmérje, milyen támogatásra és koordinációra van szükség az ukrajnai háború elől menekülők védelme érdekében.
  • Ylva Johansson belügyi biztos hétfőn és kedden Romániába és Szlovákiába, tegnap pedig Lengyelországba látogatott.
  • Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos tegnap óta Észtországban tartózkodik, ma Lettországba utazik, holnap pedig Litvánia fővárosába, Vilniusba látogat, hogy megbeszéléseket folytasson a védelem, a kiberbiztonság és a dezinformáció témájáról, valamint arról, milyen hatást gyakorol a konfliktus az egységes piac működésére.

Ursula von der Leyen elnök február 25-én részt vett a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján is, melynek a lengyel és a román elnök volt a házigazdája. A csúcstalálkozónak Varsó adott otthont.

Az Ukrajna területi integritása elleni orosz agresszióra válaszul a Bizottság példátlanul átfogó intézkedéscsomagot terjesztett elő, amely súlyos szankciók mellett egy sor olyan intézkedést tartalmaz, melyek az ukrajnai háború elől menekülők gyors és hatékony megsegítését célozzák.

A teljes sajtóközlemény angolul (1. hír)