Pert nyert a MEKH az Európai Unió bírósága előtt

Európa

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pert nyert az Európai Unió bírósága előtt HUAT-ügyben – tájékoztatta a MEKH közleményben szerdán az MTI-t.

Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a közlemény szerint elmondta: az Európai Unió Bíróságának ítélete egyértelművé tette, hogy az Európai Unió földgázhálózatának fejlesztése elsősorban a tagállamok feladata, és ebben kiemelt szerepet játszanak a nemzeti szabályozó hatóságok.

Felidézte, hogy a MEKH 2019-ben nyújtott be keresetet az Európai Unió Bírósága előtt az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) döntése ellen, amely kötelezően előírta a Magyarországról Ausztriába irányuló földgázösszeköttetés kapacitásbővítésének – HUAT-projekt – megvalósítását.

A MEKH a perben többek között azzal érvelt, hogy az Európai Bizottság túlterjeszkedett jogalkotási felhatalmazásán, és nem dolgozhatott volna ki olyan eljárást, amely bizonyos feltételek fennállása esetén a kapacitásbővítéshez szükséges beruházások végrehajtására kötelezi a tagállamokat – ismertette a hivatal elnökhelyettese.

Az uniós törvényszék döntése alapján a földgázhálózatnak az Európai Unió egészére kiterjedő fejlesztése elsősorban a tagállamok hatáskörébe tartozik – húzta alá az elnökhelyettes. Az ítélet szerint egyértelműen a nemzeti szállításirendszer-üzemeltetők kötelessége végrehajtani a földgázhálózat megfelelő működéséhez szükséges beruházásokat, adott esetben kapacitásbővítéseket – tette hozzá.

Az ítélet és az üggyel kapcsolatos információk elérhetők az Európai Unió Bíróságának honlapján – olvasható a MEKH közleményében.