Euro árfolyam

Jóváhagyta a horvát euró bevezetését az Európai Parlament

Európa

A Parlament támogatja, hogy 2023. január elsejével Horvátország belépjen az euróövezetbe.

A Parlament 539 szavazattal, 45 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett fogadta el Siegfried Mureșan (EPP, Románia) képviselő jelentését, amely szerint Horvátország teljesíti az euró jövő év eleji bevezetésének összes feltételét.

A jelentés megjegyzi, hogy Horvátország annak ellenére áll továbbra is készen az euró bevezetésére, hogy közben a világ átesett a Covid19 sokkján, az infláció felerősödött, Oroszország pedig megtámadta Ukrajnát.

A horvátországi árak szintje az euróövezethez való csatlakozáskor már nagyobb mértékben hasonlít a többi eurózóna-tagéhoz, mint más tagállamoké a saját csatlakozásuk idején. Ennek ellenére a Parlament folyamatos erőfeszítést vár a horvát kormánytól annak érdekében, hogy a további árkonvergencia fenntartható módon valósuljon meg, és hogy az euró bevezetése ne vezessen mesterséges áremelkedéshez.

A témában 16:30 órakor sajtótájékoztatóra kerül sor, a részletek itt (angolul).

Siegfried Mureșan jelentéstevő szerint

„A horvát kormány reformjai az utóbbi években megerősítették a gazdaságot és előkészítették a terepet a horvát eurócsatlakozáshoz. Az ország, a helyi vállalatok és a lakosság, illetve a különböző gazdasági ágazatok, így a turizmus szempontjából egyértelműen jó döntés az euró bevezetése.

Horvátország az euróövezet huszadik tagja lesz. A csatlakozás jó hír az Európai Uniónak, és jelzi a közös valuta iránti bizalmat.”

Margarida Marques (S&D, Portugália), a parlamenti euró-munkacsoport elnöke szerint

„A 2023-as horvát eurózóna-csatlakozás a Brexitet követő első jelentős európai integrációs lépés és egyben jelzi az euró balkáni terjedését. Egyértelműen egységet, mélyülő integrációt és az euró globális valutaként játszott szerepének erősödését mutatja egy olyan időszakban, amikor a határ túloldalán megkérdőjelezik közös értékeinket.

A horvát euróbevezetés jól illusztrálja, hogy az egységes valuta olyan inspiráló és szilárd projekt, amely nagyobb fokú biztonságot és stabilitást biztosít a polgárok számára.”

A hétfői vitában nem szólalt fel magyar képviselő.

A következő lépések

A Parlament álláspontját továbbítják a horvát euróbevezetés véglegesítéséről döntő eurózóna-tagoknak.