Vatikán, Szent Péter Bazilika

A Vatikáni Múzeum megemeli a belépőjegyek árát január elsejétől

Európa

A megemelkedett költségek miatt a Vatikáni Múzeum a következő évtől megemeli a belépőjegyek árát – közölte a pápai állam kulturális intézménye csütörtökön.

December 31-ig fejenként 17 eurót fizetnek a látogatók a világ egyik legnagyobb múzeumában.

Január elsejétől fejenként 20 euróba (7400 forint) kerül majd a belépés. Ha a látogatók nem akarnak sorban állni, és időpontot foglalnak a gyorsabb bejutás érdekében, fejenként további 5 eurót kell fizetniük.

Nem emelkednek az eddig is kedvezményes jegyárak: hat és tizennyolc év között, valamint a tanulóknak huszonhat éves korig marad a fejenkénti nyolc eurós ár. Továbbra is olcsóbb jegyet vásárolhatnak a zarándokcsoportok tagjai.

A Vatikáni Múzeum közleménye szerint az áremelésre a megnövekedett költségek miatt van szükség. A múzeum hangsúlyozta, hogy a bevételt a gyűjtemények fenntartására, gondozására fordítják, valamint a múzeum látogathatóságának növelésére.

A múzeumba való belépés minden hónap utolsó vasárnapján ingyenes.

A Vatikánváros területén található múzeumot II. Gyula pápa 1506-ban létesítette, és az 1700-as évek végétől nyitották meg a közönség előtt.

Évi 6,5 millió látogatót fogad, amellyel megelőzi a firenzei Uffizi-képtárat is. Rómában csak a Colosseumot keresik fel többen, ezt évente több mint 7 millióan látogatják.

(MTI)