Depresszió

A depresszió kezeléséről szóló konferencia zárult Brüsszelben

Európa

A depresszió a legjelentősebb és leggyakoribb pszichiátriai betegség, amely kezelhető, hangzott el a European Alliance Against Depression (EAAD) szervezésében tartott projektzáró konferencián hétfőn Brüsszelben – közölte az EAAD magyar tagja, a Végeken Egészséglélektani Alapítvány az MTI-vel.

A közleményben azt írták: a depresszió a lakosság 6-8 százalékát érinti, 10 évvel csökkenti a várható élettartamot és az öngyilkosságok felét okozhatja.

A depresszió és az öngyilkosság megelőzésére fókuszáló nemzetközi szervezet, az EAAD nemzetközileg elismert, 18 országban megvalósított, bizonyítottan hatékony közösségi alapú beavatkozása jelentősen csökkenti a depresszió terheit és az öngyilkosságok számát – olvasható a dokumentumban.

A brüsszeli záróesemény célja az volt, hogy a résztvevők megosszák tapasztalataikat a megelőzésről, továbbá megvitassák a mentális egészség legjobb gyakorlati modelljeinek alkalmazási lehetőségeit. A depresszió és az öngyilkosság megelőzése túlmutat az egészségügyi ellátás határain – hangsúlyozták.

A Végeken Egészséglélektani Alapítvány 2004 óta vesz részt az EAAD munkájában.

Idézték a közleményben az alapítvány vezetőjét, Székely Andrást, aki arról beszélt, hogy az EAAD az emberekkel foglalkozó minden szakmában hasznos lehet. A depresszió bárkit érinthet, és mihamarabbi felismerése és kezelése nagy szenvedéseket és elhúzódó, komoly károkat okozó időszakokat előzhet meg – mondta.

A depresszió kezelhető, Magyarország minél több régiójába eljutva szeretnék a több mint 800 000 érintett ember és környezetének életét segíteni – áll az alapítvány közleményében.

(MTI)