Megkezdődött a Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok

Gasztro Kultúra

Elkezdődött Tokaj-Hegyalja egyik legnagyobb és legrégebbi fesztiválja, a szüreti napok, a háromnapos rendezvényre mintegy tízezer embert várnak a Tisza és a Bodrog találkozásánál fekvő kisvárosba.

A programsorozat szombat délutáni megnyitóján Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: a szüret a különböző történelmi korokban mindig többet jelentett egyszerű munkánál, ünnepnek számított, hiszen egy évnyi munka gyümölcsét szüretelik le a termelők.

 

Aki szőlőt ültet, az hosszú távon gondolkodik, a borásztatot vagy birtokot létrehozó gazdák pedig a gyermekeik és unokáik számára építik a jövőt – hangoztatta a kormányszóvivő. A szőlőművelést párhuzamba állítva a kormányzati munkával Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta, a kabinetnek lehetnek és vannak rövid távon megoldandó feladatai, de hosszabb távon generációkban kell gondolkodnia.

 

Olyan fejlesztéseket és beruházásokat igyekszünk támogatni, amelyek a következő évtizedekben, sőt, évszázadokra határozhatják meg egy térség jövőjét – jegyezte meg. A borászati üzemeknek nyújtott több milliárd forint értékű támogatások vagy a térségi infrastruktúra-fejlesztések turisztikai és kulturális, egyházi szempontból egyaránt nagyon fontosak – mondta a kormányszóvivő.

 

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy húsz éve vált a világörökség részévé Tokaj-Hegyalja, a tokaji bor viszont mindig hozzátartozott a magyar identitáshoz.

 

Ebben a kiemelt turisztikai térségben folyamatosak a beruházások, megkezdődött a 37-es főút négysávosítása, megújult a tokaji Erzsébet-híd, szálloda épült Tokajban és hamarosan kerékpárral is körbe lehet majd tekerni a tokaji Kopasz-hegyet – sorolta a beruházásokat az államtitkár.

 

Nincs olyan borvidékünk, amelynek nagyobb hagyományai lenne, mint Tokaj-Hegyaljának – közölte a megnyitón Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető szerint Magyarországon ez a borvidék rendelkezik a legnagyobb megújuló képességgel és innovációval, amely képes arra is, hogy a régi közösségek összetartása mellett újakat teremtsen.

 

A hagyományoknak megfelelően az eseményen a borvidék huszonhét településének vezetői jelképesen összeöntötték az általuk hozott egy kosár szőlőt: az úgynevezett szőlőösszeadási ceremónián egybeöntött szőlőtermésből készül el jövő nyárra a reprezentációs célokat szolgáló, kereskedelmi forgalomba nem kerülő borkülönlegesség, a “polgármesterek bora”.

 

Az első alkalommal 1932-ben megrendezett, idén kilencvenéves szüreti napok számos koncerttel, előadással, kézműves vásárral, valamint világörökségi borvidék legjobb pincészeteinek borkínálatával várja a vendégeket. A rendezvény ingyenesen látogatható Tokaj főterén és a környező sétálóutcákon.

 

 

 

MTI

pixabay