Valószínűleg igen kevés családnál telik el töltött káposzta nélkül az ünnep. Mivel már rendkívül változatos alapanyagokkal lehet a húst helyettesíteni, így nem meglepő, hogy a kiemelkedően magas fehérjetartalommal rendelkező búzahússal, sikérrel is készülhet ez a kihagyhatatlan fogás. Ebben az esetben a legnagyobb hangsúly a sikér „hússá” alakításán van.
Jöjjenek hát az összetevők, majd az elkészítés lépésről-lépésre
Amire szükségünk lesz, az a 250 gramm búzasikér, só és zöldfűszerek. Egy tálba tesszük a sikért, majd ehhez viszonylag sok sót adagolunk, de mivel főzni fogjuk, a jelentős része kioldódik majd. Ezt követően tetszés szerinti zöldfűszerekkel, egy kis fokhagyma fűszersóval, illetve késhegynyi szódabikarbónával ízesítjük. Összekeverjük, majd ha megtörtént, hozzáadjuk a langyos vizet, folyamatosan adagolva, megközelítőleg 4 dl-t. Kezünkkel összegyúrjuk a hozzávalókat, mintha tésztát dagasztanánk. Amikor összeállt, egy gumilabda szerű alapanyagot kapunk.
Tíz percen keresztül pihentetjük, majd lobogó vízben főzzük, 10-15 percig.
Aztán kivesszük a lábosból, megközelítőleg 1 cm nagyságú szeletekre vágjuk, majd ezeket visszarakjuk a még lobogó vízbe, körülbelül 15 percre. Erre azért van szükség, hogy minden része egyformán megfőjön. Várjuk meg, amíg kihűl, nyomkodjuk ki belőle a vizet. Majd egy húsdarálón, vagy ha az nincs, zöldségaprítóval daraboljuk fel. Édes káposztába szokták tölteni, amit sós ecetes vízben fonnyasztunk meg, majd a leveleket lekordázzuk.
A káposztatöltelék fűszerei:
só, bors, pirospaprika, fokhagyma, illetve rizst teszünk bele. A főzőlevébe pedig só, babérlevél és sűrített paradicsom kerülhet. Természetesen ettől eltérhetünk, a szejtánt innentől kezdve kezeljük úgy, mintha darált hús lenne, kedvünk szerint készíthetünk belőle beregi, hajdúsági, szabolcsi vagy akár borsodi töltött káposztát is.