Növelte termelését a hortobágyi halgazdaság

Gazdaság

Növelte idei termelését és árbevételét a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. – közölte a cég vezérigazgatója kedden.

Simon Károly elmondta: a tervezett 1300 tonna helyett mintegy 1500 tonna halat értékesítenek az idén, árbevételük meghaladja az egymilliárd forintot.

Mivel a hal ára az elmúlt években nem növekedett, a 10 százalékos árbevétel-növekedés a termelés bővüléséből adódik – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a halak 80 százalékát belföldön értékesítik, a többit Romániába, illetve Lengyelországba exportálják. A értékesített mennyiség fele-fele arányban élő halként, illetve feldolgozott formában jut el a fogyasztókhoz.

A karácsony előtti két hétben annyi halat adnak el, mint máskor fél év alatt. Az általuk termelt halak 80 százaléka ponty – hortobágyi tükrös-, pikkelyes- és nyurgaponty – de népszerűek az amur, a busa és a harcsa is – részletezte a vezérigazgató.

Elmondta, hogy korábban jelentős károkat okoztak a lopások a gazdaságnak, amit az idén – kamerarendszerrel és őrző-védő szolgálattal – sikerült megakadályozni.

Az ország legnagyobb, 100 százalék állami tulajdonban lévő halgazdasága jövőre lesz 100 éves. A társaság üzemelő tófelülete meghaladja a 3500 hektárt.

A halfogyasztást tekintve Magyarország az Európai Unóban az utolsó helyen van: míg nálunk az évi átlagos halfogyasztás alig haladja meg a 4 kilogrammot, az EU-átlag 22 kilogramm, de Portugáliában például eléri az évi 56 kilogrammot – ismertette a hortobágyi halgazdaság vezérigazgatója.