Óriási károkat okoz a kivándorlás

Gazdaság

A kelet- és közép európai régióból kivándorlás gazdasági hatásairól adott ki tanulmányt az IMF. Huszonöt év alatt Kelet-Európában közel húsz millió, a Cseh Köztársaság és Magyarország együttes lakosságának megfelelő számú, főként fiatal és szakképzett ember hagyta el hazáját, hogy külföldön nézzen jobb lehetőségek után – olvasható a tanulmányban.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tanulmánya szerint a kilencvenes évek nyitása Kelet-Európában óriási előnyökkel járt – „ a tőkebeáramlás és az innováció jobb intézményeket, jobb gazdaságszervezést és nagyobb hatékonyságot eredményezett” – , de a folyamatnak voltak árnyoldalai is, hiszen a lakosság jelentős és folyamatos kivándorlását is magával hozta.

A kivándorlás összefügg az adott ország jövedelmi szintjével. Miközben a kivándorlók egyénileg jellemzően elég jól jártak a dologgal, ahogy a befogadó országok is, viszont a kelet-közép európai régió felzárkózása jelentősen lassult emiatt. Az IMF szerint egyébként a kormányzás minősége, így a jogállamiság vagy a korrupció elleni harc jelentős mértékben meghatározzák, mennyire tudja az adott ország megtartani a kivándorlásra hajlamos fiataljait.