Nagybefektető érkezik Debrecenbe

Gazdaság

A debreceni Agrár-innovációs Park területén található ingatlanok megvásárlásának szándékáról tárgyalt a város közgyűlése 2016. december 8-án tartott rendkívüli ülésén, melynek ez volt az egyetlen napirendi pontja.

Debrecen önkormányzata Integrált Településfejlesztési Stratégiája keretében a helyi gazdaság fejlesztése, a városban lakók életminőségének javítása, a település ipari kultúrájának fejlődése és a foglalkoztatás elősegítése érdekében ösztönözni kívánja a Magyarországon székhellyel, vagy fiókteleppel rendelkező vállalkozásoknak a város területén való letelepedését, a munkahelyteremtésre irányuló beruházásokat. Mindezen célok megvalósítása érdekében az önkormányzat a debreceni Agrár-innovációs Park területén található ingatlanokra vonatkozó vételi szándékával kereste meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet. Az ingatlanok – melyek területe összességében 15 hektár – a Magyar Állam tulajdonában és a Debreceni Egyetem vagyonkezelésében állnak, a tulajdonosi jogokat pedig a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet gyakorolja.

Amennyiben a Kormány a területet beruházási célterületté, az ügyet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja, s az illetékes minisztériumok hozzájárulnak az ingatlanok Debrecen önkormányzata számára történő értékesítéséhez, valamint a Kormány gondoskodik az ingatlanok értékesítéséből származó bevétellel azonos összegű beruházási támogatás biztosításáról a Debreceni Egyetem számára, úgy a Debreceni Egyetem – amely a szóban forgó területen infrastrukturális fejlesztést hajtott végre – az értékesítés érdekében lemond az ingatlanok vagyonkezelői jogáról.

Az ingatlanok megvásárlásához szükséges 720.600.000 forint plusz áfa – azaz 915.162.000 forint – Debrecen költségvetésében rendelkezésre áll. A közgyűlés az előterjesztés elfogadásával felhatalmazta a város polgármesterét arra, hogy az önkormányzat képviseletében az ingatlanok megvásárlására vételi ajánlatot tegyen.

A rendkívüli ülésen Papp László polgármester jelezte: a város napokon belül együttműködési megállapodást köthet egy olyan befektető-jelölttel, mely az önkormányzattól vásárolná meg a szóban forgó területet, s ott termelő beruházást hajtana végre. Az ezzel kapcsolatos önkormányzati tennivalók ezért a 2016. december 15-re tervezett rendes közgyűlésen minden bizonnyal ismét napirendre kerülhetnek.