Szállodatulajdonosok: későn jött a döntés a nagypénteki szabadnapról

Gazdaság

Ebben az évben vezette be a kormány, hogy a húsvét előtti péntek (nagypéntek) is munkaszüneti nap lesz. A döntést viszont addig halogatták, hogy nem tudott maximális bevételnövekedést okozni a szállásadóknak.

A napi.hu-nak választ adó szállodások azt mondják, jó dolog a plusz szabadnap, és mindannyian sikeres hétvégéről számoltak be, de a döntés jöhetett volna hamarabb is.

Több mint harmadával több bevételt könyvelt el a Danubius Hotels Group most húsvétkor, mint tavaly, ez azonban az alacsonyabb bázisnak is betudható, mivel a 2016-os ünnep alatt több egységükben még felújítások folytak.

Az itthon 17 szállodával rendelkező Accent Hotels bevétele 15 százalékkal nőtt a 2016-os húsvét négy éjszakájához képest, amelynél a péntek még nem volt szabad.

A szintén 17 szállodás Accor Hotels nem közölt konkrét számokat, csak annyit, hogy nagyon sikeres húsvéti hétvégét zártak. Mivel azonban a szállodáik többséges Budapesten van, ahol a külföldiek dominálnak, a nagypénteknek nem volt számottevő hatása.

Szobakihasználtság

Az Accent hoteleiben 76 százalékos volt a kihasználtság, a csúcsot a szombat éjszaka jelentette 89 százalékkal. A vidéki üzleti szállodáikban a négy éjszaka átlagos foglaltsága 60-63 százalék körül mozgott, a wellness illetve budapesti szállodákban 80-90 százalék volt.

A Danubius a négy nap alatt 86,4 százalékkal működött, de a wellness és all inclusive egységekben ez a mutató bőven 90 százalék felett alakult

– olvasható a napi.hu cikkében.