Új járatok, és kapacitásbővítés – fejlesztik a debreceni repteret

Gazdaság Helyi hírek

A tavalyi 150 ezer után idén több mint 180 ezer utassal számolnak Magyarország második legnagyobb, nemzetközi forgalmú repülőterén.A megnövekedett forgalom miatt jelentős fejlesztésekre készülnek a debreceni repülőtéren, amelynek eredményeként a jelenlegi többszörösét, akár évi egymillió utast is ki tudnának szolgálni – mondta a Világgazdaságnak Herdon István, a debreceni repteret működtető Xanga-cégcsoport vezérigazgatója.

A növekedés okai között a megnövekedett járatszám áll az első helyen. A tavalyihoz képest ugyanis heti egy helyett két gép indul a görögországi nyaralóhelyekre, Törökországba heti 3 helyett 4, és idén már Bulgáriába is van járat Debrecenből.

A WizzAir pedig bővítésre készül: októbertől már Milánóba is mennek Debrecenből, december közepétől pedig a Wizz Air bázisrepülőtérként használja majd a terminált, és a célállomások száma is gyarapszik párizsi, brüsszeli és malmöi járatokkal.

A Debrecen Airportnál jövőre 300 ezer utassal számolnak, a terminál kapacitása viszont nem alkalmas ekkora forgalom lebonyolítására, teljesen más üzemeltetést igényel, amelynek kialakításához a nyári szezon végén hozzá is kezdenek. A repülések időbeli eloszlása miatt 24 órában kell majd üzemelnie a reptérnek: a jelenlegi egy műszakos működésről át kell térni a három-négy műszakra, az alkalmazottak decemberi, 40 körüli számát mostanra már megduplázták, és tovább akarják emelni (miközben számos tevékenységet már korábban kiszerveztek).