A fasizmushoz hasonlította az Iszlám Államot a debreceni orosz főkonzul

Helyi hírek

Május 9-én ünnepeljük a Győzelem Napját. 71 évvel ezelőtt ezen a napon ért véget a II. világháború Európa hadszínterein. Barcsa Lajos alpolgármester a nagyerdei világháborús emlékműnél idézte fel a 71 évvel ezelőtti eseményeket.

Végérvényesen összeomlott egy kegyetlen, brutális diktatúra, amely félelemben tartotta a világ jelentős részét. A náci Németország kapitulációjával pedig Európában véget ért a II. világháború. Erre a napra, a béke napjára emlékezünk ma – idézi a Dehir az alpolgármester szavait.

A Köztemetőben, az orosz hősi halottak emlékművénél Szergej Borozdin, az Oroszországi Föderáció debreceni főkonzulja mondott beszédet. A diplomata hangsúlyozta: a Szovjetunió népei a náciellenes koalícióval együtt győzelmet arattak a barbárságon, az erőszakon, a félelmen és a fájdalmon. A főkonzul beszédében párhuzamot vont a nácizmus és az Iszlám Állam terrorizmusa között.

Mint mondta: Az Iszlám Állam a ma fasizmusa, ami a megnyilvánulásaiban ugyanolyan embertelen, gonosz vérontást okoz, ezért az egész emberiség számára kihívást jelent. Így jogunk van arra, hogy ugyanúgy viszonyuljunk a terrorizmushoz, mint a nácikhoz.