Hajdu Szabolcs filmjével Kristály Glóbuszt nyert

Helyi hírek Kultúra

Az 51. nemzetközi filmfesztiválon a díjat Hajdu Szabolcs szombaton este Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének záróünnepségén vette át. A szekcióban 12 film versenyzett a fődíjért, a Kristály Glóbuszért.

“Nagyon köszönöm. Amikor két nappal ezelőtt itt levetítettük a filmet, láttam, hogy a cseh nézők ugyanúgy reagálnak, mint nálunk. Úgy éreztem, hogy a nézők nagyon közel vannak hozzánk. Magyarországon és itt is ugyanazok a tapasztalataim, úgy éreztem, hogy ugyanabban a csónakban evezünk” – nyilatkozta a Debrecenben született 44 esztendős Hajdu Szabolcs a díj átvétele után. A versenykategória győztese a Kristály Glóbusz mellett 25 ezer dolláros pénzjutalmat is kapott.

Emellett megkapta a legjobb férfi színészi alakításért járó Kristály Glóbuszt is. “Nagy meglepetés ez számomra. Sok-sok köszönet a feleségemnek, gyermekeimnek” – mondta az újabb díj átvétele után Hajdu Szabolcs.

Hajdu Szabolcs fődíjas filmjének alapjául az ugyanezen a néven, szintén általa rendezett színházi előadás szolgált. Története szerint Farkas és felesége, Eszter, valamint kisfiuk kénytelenek befogadni otthonukba Eszter nővérének, Ernellának Skóciából egy évnyi sikertelen letelepedési kísérlet után visszatérő családját. A hívatlan vendégekkel való kényszerű együttlét rávilágít a szereplők közt lappangó feszültségekre és ellentétekre.

A városunkban született filmrendező az új magyar filmes generáció tagja. Rendező, forgatókönyvíró, színész, aki fiatal kora ellenére már négy nagyjátékfilmet készített, és legalább egy tucatban játszott. Színészként is, rendezőként is vitt már el fődíjakat különböző nemzetközi fesztiválokon.

2006-ban készítette el a tornászok világában játszódó, részben önéletrajzi elemekre épülő, Fehér tenyér című filmet, mely számos fontos hazai és nemzetközi díjat nyert el, köztük például a 37. Magyar Filmszemle legjobb rendező, legjobb operatőr, arany olló, és közönségdíját – a filmet annak idején Magyarország nevezte az Oscar-díjra is. A 2010-es Filmszemlén Bibliotheque Pascal című alkotása kapta a fődíjat.