2500 embert vesznek fel az épülő fegyintézetekbe

Helyi hírek

Nyolc fegyház és börtön épül, amelyekben főleg férfiakat tartanak majd fogva. Az intézményekbe, amelyeket 2018 tavaszán adnak át, 2500 ember felvételét tervezik – mondta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) humán szolgálatának vezetője az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Csató Kornélia közölte: nagyon jól állnak a toborzással, több mint 3800 önéletrajzot kaptak hétfőig. Kiemelte, hogy magas az érettségivel és diplomával rendelkezők aránya: 68 százalék érettségizett és 32 százalék diplomás. Jelezte továbbá, hogy míg az előbbi csoportban a férfiak, utóbbiban a nők vannak többen. A BVOP-nál 20 százalék a női munkatársak aránya – tette hozzá.

Mind a nyolc településen toborzóirodát hoztak létre, együttműködnek a polgármesterekkel – mondta Csató Kornélia. A jelentkezőknek egyebek mellett komoly fizikai felmérésen is át kell esniük és természetesen büntetlen előéletűnek kell lenniük.

A BVOP-nál a felügyelők átlagkeresete nettó 170 ezer forint, ami az életpályamodell bevezetésének köszönhetően évről-évre nő – közölte.

Elmondta azt is: cél, hogy csökkentsék a zsúfoltságot, hiszen a büntetés-végrehajtási intézetek jelenlegi telítettsége 130 százalék, ezt szeretnék levinni 100 százalékra az új létesítményekkel.

A Belügyminisztérium korábbi közlése szerint a következő években Kunmadarason ezer, Békésen, Hevesen, Kommádiban, Ózdon, Kemecsén, Csengerben és Komlón pedig ötszáz ember elhelyezésére szolgáló börtön épülhet.