Olasz InfoPont segíti a hajdúsági vállalkozókat

Gazdaság Helyi hírek

Már az idén Olaszország lesz Magyarország harmadik legnagyobb üzleti partnere – Németország és Ausztria után -, mivel 2017-ben a két ország közötti kereskedelmi forgalom elérheti a 10 milliárd eurót – jelezte Olaszország budapesti nagykövete kedden Debrecenben, az első olasz üzleti nap keretében rendezett sajtótájékoztatón.Olaszország Magyarország ötödik legjelentősebb külkereskedelmi partnere, kimagasló fejlődési lehetőségek rejlenek a két ország gazdasági és kereskedelmi kapcsolatainak fejlesztésében.

Ezt erősítik meg a két ország kormánya részéről tett lépések is. Ehhez a célkitűzéshez csatlakozik a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara (MOLK) együttműködésével megvalósuló új szolgáltatás.
A HBKIK Nemzetközi Ügyek Osztálya bővítette a külpiacok iránt érdeklődő vállalkozások számára elérhető lehetőségek tárházát.

A közelmúltban úgynevezett Olasz InfoPont kezdte meg működését a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában, amely közvetlen kapcsolatot biztosít a Magyarországon jelenlevő olasz intézmények egységével, a ”Sistema Italia”-val, melyet az Olasz Nagykövetség, az Italian Trade Agency (Olasz Kereskedelmi Ügynökség) és az Olasz Kultúrintézet alkot a MOLK-kal együtt.

Az Olasz InfoPonton keresztül a régió vállalatai naprakész információkat kaphatnak olasz piaccal kapcsolatban, valamint az InfoPont az üzletkötéshez is hozzájárul operatív támogatással. Különböző olasz vásárokon való részvétel, tolmácsolás és logisztikai segítségnyújtás is elérhetővé válik általa a régió vállalkozásai számára meghatározott feltételek mellett.

A HBKIK Olasz InfoPontja a következő szolgáltatásokat ajánlja a vállalkozásoknak:

1. Adatszolgáltatás és általános tájékoztatás nyújtása az olasz piacról;

2. Minden Sistema Italia által szervezett eseményre való meghívás;

3. Részletes tájékoztatás olasz vállalkozásokról kérelem alapján;

4. Tájékoztatás olasz vásárokról és hasonló olaszországi rendezvényekről;

5. Kérelem alapján segítségnyújtás olasz vásárokon való részvételhez;

6. Kérelem alapján üzleti partnerek felkutatása;

7. Kérelem alapján kétnyelvű munkavállalók / személyzet felkutatása;

8. Kérelem alapján segítségnyújtás peren kívüli megegyezésekhez, valamint elismert szakemberek és tanácsadók ajánlása;

9. Budapesti logisztikai segítségnyújtás (ügyintézés, termek, irodák bérlése, stb.);

10. Közös rendezvények szervezése és bemutatása.

2017. szeptember 12-én első alkalommal került megrendezésre Debrecenben az Olasz Üzleti Nap (Italian Business Day). Az esemény szervezésében a HBKIK, Debrecen Megyei Jogú Város, valamint az Olasz Nagykövetség, az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE), az Olasz Kultúrintézet és az Olasz Kereskedelmi Kamara.

Az eseményen együttműködési megállapodás került aláírásra, amelynek értelmében a Kamarák vállalják, hogy kölcsönösen tájékoztatják egymást a tagjaiktól, partnereiktől származó kereskedelmi, valamint a Kamarák együttműködését érintő bármely információról a következő témakörökben:

piaci lehetőségek kihasználása üzleti ajánlatok, katalógusok, más régiókból származó információs anyagok kölcsönös cseréje
beruházási lehetőségek
harmadik piacon történő megjelenés, illetve közös fellépés
közös befektetési lehetőségek (vegyes vállalatok)
jogszabályi változások, gazdasági és egyéb kapcsolódó jogszabályok.