Bíróság elé áll a volt debreceni ügyvéd

Helyi hírek

Ellene a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség zugírászat bűntette miatt emelt vádat. A vádlott 2011 decemberétől folytatott ügyvédi tevékenységet Debrecenben. A Debreceni Ügyvédi Kamara 2015. augusztus végén jogerős határozatával kizárás fegyelmi büntetéssel sújtotta, valamint az ügyvédi tevékenység gyakorlását is felfüggesztette.

A vádlott ezt követően a hozzá forduló személyeket nem tájékoztatta arról, hogy ügyvédként már nem járhat el, hanem az ügyvédi megbízás vállalásával pénzt is kért megbízóitól. Egyik esetben, 2015 októberében egy ingatlan ajándékozási szerződést készített, melyet ügyvédként ellenjegyzett és a felektől 25.000 Ft díjat vett át.

Az okiratot azonban nem tudta ellátni az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéshez szükséges szárazbélyegzővel, a bélyegző hiányának okáról a feleket megtévesztette, majd számukra elérhetetlenné vált. Egy másik esetben, 2016 márciusában egy kórházi fekvőbeteget és hozzátartozóját megtévesztve, ügyvédi tevékenységének színlelésével végrendet elkészítését vállalta, amelyre figyelemmel összesen 250.000 Ft-ot vett át az időközben elhunyt beteg hozzátartozójától.

A végrendeletet egyébként nem készítette el, ezért csalás vétsége miatt külön büntetőeljárás folyik vele szemben. Mivel a vádlott cselekményét ügyvédi tevékenység színlelésével követte el, így a zugírászat bűncselekmény súlyosabban büntetendő minősített esetét valósította meg. A volt ügyvéddel szemben a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség zugírászat bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon, felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozva.