Műtét, kórház

Új szívkatéteres eljárást végeztek Debrecenben – vidéken először

Helyi hírek Ország

Speciális katéteres szívműtétet végeztek a Debreceni Egyetem kardiológiáján. A mitrális billentyűplasztikát a vidéki központok közül elsőként Debrecenben hajtották végre – jelentették be a XXIV. Debreceni Kardiológiai Napok csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A technikát a bal kamra és bal pitvar között elhelyezkedő kéthegyű, ún. mitrális billentyű elégtelensége kapcsán lehet alkalmazni, amikor a vér visszaszivárog a szív másik üregébe. A beavatkozás lényege, hogy egy katéteres úton szívbe juttatható speciális csipesszel fogjuk össze a kéthegyű billentyű vitorláit. A visszacsorgás így csökkenthető vagy teljesen megszüntethető, ezáltal javul a beteg életkilátása, életminősége

– fogalmazott a beavatkozást végző Csanádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója.

A XXIV. Debreceni Kardiológiai Napok csütörtöki sajtótájékoztatóján a kongresszus elnöke elmondta: a terápiás lehetőség elsősorban azoknak a betegeknek jelenthet megoldást, akiknél a hagyományos szívsebészeti billentyűcsere túlságosan kockázatos lenne. A speciális szívkatéteres műtétet a vidéki centrumok közül elsőként Debrecenben hajtották végre néhány napja.

A mitrális billentyűplasztika a legnehezebb kardiológiai katéteres beavatkozások közé tartozik, de nagy jövő előtt áll és a régió nagyon sok betegén segíthet

– tette hozzá Édes István professzor, a konferencia alapítója.

A mintegy 1000 résztvevővel zajló rendezvény Debrecen legnagyobb orvoskongresszusa és az ország egyik legjelentősebb továbbképző kardiológiai eseménye. A Kölcsey Központban a szakma legkiválóbb képviselői, többek között a Debreceni Egyetem szakemberei tartanak előadásokat egyebek mellett a koszorúér-betegség, a szívbillentyű betegségek és a ritmuszavarok aktuális kérdéseiről, továbbá a rohamosan fejlődő kardiológiai képalkotásról.

A 24. alkalommal megrendezett konferencia évek óta visszatérő témája az új kardiológiai irányelvek és ajánlások ismertetése. A kongresszus történetében újdonság a kardiológiai betegellátás következő 10 évben várható trendjeit felölelő szekció, ahol a szívpótlásról, a műszívkezelés lehetőségeiről, a személyre szabott kardiológiáról és a 3D nyomtatás szerepéről tanácskoznak a szakemberek.

A március 9-ig tartó rendezvény most először nem csak a szakmabelieknek kínál programot: szombat délelőtt újraélesztő tanfolyamra várják az érdeklődőket.

unideb.hu