Milyen pályázatok segíthetik a termálterápiák fejlesztését a jövőben?

Helyi hírek

A Debreceni Egyetem pályázatot nyert az INTERREG EUROPE elnevezésű programban, amelynek keretében 8 európai partner vállalta, hogy egymás jó gyakorlatainak megismerése és adaptálása révén befolyásolni fogja a termálterápiák fejlesztését célzó szakpolitikákat.

A partnerséget 3 egyetem, 3 regionális fejlesztési ügynökség, 1 egyesület és 1 innovációs központ alkotja, a résztvevő országok Magyarország mellett, Franciaország, Lettország, Lengyelország, Románia, Litvánia, Portugália és Szlovénia. A partnerek munkáját az adott országok/régiók szakpolitikáért felelős irányító hatóságai és regionális szakértők segítik.

2020. június 25-én a projekt megyei érintettjei találkozó keretében vitatták meg, hogy a projektben eddig látott jó gyakorlatok közül melyeket, hogyan és milyen költségek mellett lehetne Magyarországon is használni, bevezetni, fejlesztve ezzel a szolgáltatások színvonalát.

Innovatív jó gyakorlat lehet egy új kezelés bevezetése, új turisztikai attrakció fejlesztése, de akár a termál kezeléseket nyújtó munkatársak időbeosztásának átalakítása illetve a folyamatos képzésük. A sor végtelen, de a gazdaságossági szempontokat is figyelembe véve fontos a folyamatos megújulás. Természetesen a lehetséges fejlesztések kidolgozása során a jogszabályokat, a finanszírozási lehetőségeket és a célcsoport jövőbeli igényeit is figyelembe kell venni sok más aspektus mellett.

Összességében megállapítható, hogy komoly hagyományokkal rendelkezünk a termálvíz használatában, de természetesen fontos, hogy további célcsoportokat szólítsunk meg, a trendeknek megfelelően fejlesszük a kiegészítő szolgáltatásokat és az infrastrukturális beruházások sem maradhatnak el.
Fontos ez azért is, mert a gyógyászati-, és wellnessturizmus súlya a globális gazdaságban egyre növekszik, bizonyos források szerint billió dolláros üzletet jelent és a magyar gazdaság fejlesztése miatt is fontos, hogy megtartsuk, sőt fejlesszük az iparágban elfoglalt helyünket.

Ehhez szükséges a pályázatokon való részvétel, a hálózatokban való, együttműködésen alapuló, aktív munka, de nem maradhat el a trendeknek megfelelő marketingtevékenység és az infrastrukturális beruházások valamint a szakemberek fejlesztése is szerepet kell kapjon.