Elindult a Házgyár-program Miskolcon

Helyi hírek

Elindult a Belügyminisztérium társadalmi esélyteremtési főigazgatóságának (TEF) Házgyár-programja szerdán Miskolcon. Az elemek gyártásával és a lakások felépítésével több száz hátrányos helyzetű ember juthat korszerű otthonhoz, s legalább ugyanennyi munkához is.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az eseményen azt hangsúlyozta: Magyarország a társadalmi felzárkózás területén egy nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett. Az, hogy megkezdi működését a Házgyár, innovációt jelent az esélyteremtésben – tette hozzá.

A kormány politikájának egyik alapja “a segély helyett munka” – mondta az államtitkár, aki szerint a kormány komoly szándékát bizonyítja az is, hogy biztosította ennek a nagyon fontos célnak a megvalósítását.

Kontrát Károly kifejtette: a Házgyár az összefogást, a kemény munkát, a kitartást és az ösztönzést is jelenti. Perspektívát nyújt és stabil jövedelmet biztosít. Ez az új esélyteremtő eszköz egyszerre ad lakhatási lehetőséget és teremt munkahelyet a hátrányos helyzetűeknek. A program megvalósulása összefogás eredménye, ezért köszönetet mondott mindenkinek, aki ebben közreműködött, köztük a főigazgatóságnak, önkormányzatoknak, egyetemi szereplőknek, országgyűlési képviselőknek.

A kormány céljai között az államtitkár kiemelte a társadalmi felelősségvállalás szélesítését, a vidék megtartó erejének növelését. Elmondta: a programok a személyes felelősségen, részvételen, az emberi méltóságon alapulnak, és teljes mértékben az egyénre, az egyén élethelyzetére szabottak. A piaci igényeknek való megfelelést, a helyi beágyazottságot a foglalkoztatási programok hangsúlyozottan figyelembe veszik és arra törekszenek, hogy folyamatosan biztosítsák a humánerőforrás igényeket – közölte.

Kontrát Károly azt mondta: a kormány a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a hátrányos helyzetű emberek gazdasági integrációjára. A cél az, hogy aki tud és akar, az munkából tudja fenntartani magát – jelentette ki az államtitkár.

Az eseményre készült háttéranyag szerint a TEF miskolci igazgatósága területén létrehozott házgyárban könnyűszerkezetes acélelemekből földszintes, 60 négyzetméter alapterületű lakóházak épülnek majd a felzárkózó települések hátrányos helyzetű családjainak. Az ilyen házak viszonylag gyorsan és költséghatékonyan építhetők fel.

Az első lakásokat Boldogkőújfalun adják át.

A TEF 2020-ban kezdte el a felzárkózó települések munkahelyteremtő és foglalkoztatást elősegítő program előkészítését. Két célkitűzés volt: komfortos, életkezdést segítő bázist nyújtani a rászorulóknak, és emellett folyamatos munkát, biztos megélhetést adni a házak építőinek, a programban dolgozóknak, akik szintén ebből a célcsoportból kerülnek ki.

A miskolci beruházás 110 millió forint volt. Jelenleg heti 2 házszerkezet előszerelése készül el az üzemben, ez évi száz házszerkezet összeállítását teszi lehetővé. További összeszerelő üzemek létesítésével – az ország más részeiben – a kapacitás évi  mintegy ezer házszerkezet gyártására bővíthető, a jelenlegi 13 fős foglalkoztatotti létszám pedig több mint százra bővülhet – olvasható a háttéranyagban.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük