Hőség, kánikula

Munkaerőhiánnyal küzdenek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gyártócégek

Helyi hírek

Borsod-Abaúj-Zemplén megye térségében a gyártócégek munkaerőhiánnyal küzdenek, főként a betanított és szakképzett fizikai pozíciók területén – ismerteti a WHC Csoport az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A HR-szolgáltatásokra specializálódott vállalat adatai szerint Borsod megyében évek óta a gyártó cégek a legaktívabb foglalkoztatók, ezen belül az autóipari, vegyipari, illetve elektronikai termékeket gyártó vállalatok dominálnak.

A növekvő helyi munkaerőigények kiszolgálása érdekében a WHC Csoport Miskolcon nyitotta meg legújabb, 11. magyarországi irodáját, hogy szoros együttműködést tudjon kialakítani a régióbeli vállalatokkal, és gyorsan reagálhasson a munkaerőpiaci igényekre.

Rámutattak, hogy a régióban a fizikai munkakörökben a legnagyobb a munkaerőhiány. A vállalatok elsősorban betanított, szakképzettséget nem igénylő fizikai munkaerőt (pályakezdőt és gyakorlattal rendelkező kollégát is) keresnek: gépkezelő, hegesztő és szerelő munkakörbe. Emellett a szakképesítéssel és tapasztalattal rendelkező technikusok hiánya is jelentős, példaként a szerszám- és gépkarbantartókat, technológusokat, gépbeállítókat, elektronikai műszerészeket említették.

A közleményben Göltl Viktor, a WHC Csoport ügyvezetője kiemelte: Magyarország gazdasági növekedése és az új beruházások miatt egyre nagyobb számú munkaerőre van szükség, amelynek megoldására már nincsen lehetőség országon belül, így szükséges a határokon túlra kitekinteni. A WHC tevékenysége Ukrajnára is kiterjed: 2014 óta toboroznak munkavállalókat az országból, az elmúlt 8 évben 20 000-30 000 közötti létszámú kékgalléros ukrán munkavállalónak biztosítottak munkalehetőséget Magyarországon.

A közleményben ugyanakkor megjegyezték, hogy jelenleg az Ukrajnából a háború elől menekülő, Magyarországra érkező emberek elsősorban békét, túlélést keresnek.

Göltl Viktor úgy véli,  az ukrán menekültek potenciális munkavállalói rétege csupán átmenetileg fog megmutatkozni a magyar munkaerőpiacon, illetve, hogy Magyarország munkaerőpiaci mutatószámait ez a folyamat nem fogja nagyságrendekkel megváltoztatni.

A 1990-ben alakult WHC a munkaerő-közvetítés és a munkaerő-kölcsönzés területén tevékenykedik. Országos szinten több mint 400 partnerrel rendelkezik, jelenleg csaknem 600 elérhető, betölthető állást kínál.

A vállalat korábbi közlése szerint a WHC csoport árbevétele 2021-ben 25 milliárd forintot tett ki, tíz év alatt a hússzorosára nőtt.

Kép: illusztráció.