Miskolcra érkezett a 150 éves ügyészség történetét bemutató vándorkiállítás

Helyi hírek

Az ügyészi szervezet fennállásának 150. évfordulója alkalmából, a jubileumi eseménysorozat keretében, két héten át Miskolc ad otthont az önálló magyar ügyészség hazai történetét a kezdetektől egészen napjainkig bemutató szabadtéri vándorkiállításnak az un. ”Idővonalnak”.

A 2021. év kiemelkedő jelentőséggel bír az ügyészség történetében, ugyanis az önálló, bíróságtól független ügyészi szervezetet létrehozó törvénycikket 150 évvel korábban,1871. június 10-én hirdették ki.

A jubileumi évforduló alkalmából rendezett kiállítás bemutatja a magyar ügyészi szervezet létrejöttének történelmi előzményeit, az elmúlt másfél évszázad főbb állomásait és az adott korszakok meghatározó személyiségeit. A tárlat iránt érdeklődők emellett megismerhetik az ügyészség működését meghatározó főbb rendelkezéseket, a szervezet alkotmányos jogállását és felépítését, a modern igazságszolgáltatás rendszerében elfoglalt helyét és szerepét, valamint az Európai Unió szerveivel folytatott együttműködésének kereteit.

A megye szempontjából külön kiemelést érdemel, hogy a tárlat az ügyészi szervezet meghatározó személyiségei között megemlékezik a Sárospatakon született Finkey Ferencről, a „tudós koronaügyészről”, akinek szakmai tevékenysége mellett jutott ideje a kiemelkedő jelentőségű tudományos munkára és a református presbiteri tevékenységre is.

A szabadtéri tárlat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség Miskolc, Dózsa György út 5-7. szám alatt lévő székháza előtt, 2022. április 20-tól május 2-ig látható.

Az „Idővonal” az ügyészség honlapján virtuálisan is megtekinthető: http://ugyeszseg.hu/ugyeszseg-150/idovonal/