Üzemeltetési együttműködést indított a Magyar Posta Füzéren

Helyi hírek

A Magyar Posta Zrt. új postapartneri programja keretében újra kinyithatott a posta Füzéren, ahol az üzemeltetési együttműködési megállapodást Horváth Jenő (Fidesz-KDNP), a település polgármestere és Balczó Barnabás, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója írta alá.

Az eseményen beszédet mondott Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, aki elmondta, az 1500 fő alatti települések önkormányzatait egy postapartneri együttműködési ajánlattal kereste meg a Magyar Posta, melynek keretében a társaság lehetőséget biztosít arra, hogy az intézmények működésében önkormányzatok, vállalkozások és egyéb partnerek még nagyobb számban vegyenek részt.

A partnerek számára a cég biztosítja a szakmai munkához szükséges eszközöket és képzéseket, valamint díjat fizet a vállalt tevékenység terjedelmének függvényében. Hozzátette, a társaság 2019-től tizenkilenc takarékfiók és két kistelepülési élelmiszerüzlet bevonásával próbálta ki ezt a partneri üzemeltetést, melyet a posta 2023. június 30-ig az eddigi adatok szerint összesen 220 településre terjeszt ki.

Fónagy János kiemelte, hogy az önkormányzatok nagy számban érdeklődnek a partnerség iránt. Szerdán a füzéri mellett további két megállapodást is aláírt a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója, egyet a bodrogkeresztúri önkormányzattal és egy felsődobszai vállalkozással. Az államtitkár hangsúlyozta: a posta érték, amelyet versenyképessé kell tenni. A cél a gazdaságos és fenntartható működés megteremtése, amely mellett a postának meg kell felelnie a 21. század elvárásainak, és ügyfélközpontú, digitalizált és szolgáltató szemlélettel működnie.

Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédében úgy fogalmazott, a posta nemcsak érték, hanem “közös ügyünk”, hiszen mindig központi helyet töltött be a kistelepülések életében.

A képviselő elmondta, megpróbálták a helyi önkormányzatokkal kihasználni a posta partneri programjának lehetőségeit, emellett megköszönte a magyar kormánynak és a posta vezérigazgatójának a tárgyalásra való nyitottságot valamint a mozgóposta szolgáltatást is, amely szerinte jól működik kis falvakban.

Balczó Barnabás, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, egy piackutatásuk alapján a 40 év alatti korosztály már egyáltalán nem jár postára, a 40 év feletti lakosok pedig inkább a postán veszik igénybe a szolgáltatásokat. Hangsúlyozta, szeretnék, hogy a posta 21. századi legyen, úgy, hogy közben a tradíciók ne szűnjenek meg.

Ennek érdekében indították el februárban az új partnerségi programot, mellyel a kistelepülések önkormányzatait és a vállalkozásokat célozták meg. A megállapodás arról szól, hogy az ingatlan fenntartásával kapcsolatos és szolgáltatás ügyfelekhez történő közvetítéséhez való kompetencia az önkormányzathoz vagy egy vállalkozáshoz kerül. Minden más, ami a Magyar Posta logisztikai rendszeréhez való bekapcsolódást jelenti, marad a társaságnál, emellett a cég jutalékot fizet az önkormányzatnak

Horváth Jenő, Füzér fideszes polgármestere köszöntőjében elmondta, a szélessávú internet megérkezésével a digitalizációnak köszönhetően a következő öt évben az intézmény nemcsak egy újranyitott posta lesz, hanem egy mai kornak megfelelő szolgáltatási program. Az épületet bővítve egy éven belül készpénzfelvelő-automatával gazdagodik majd a település. Emellett olyan éjjel-nappal működő szolgáltatásokat terveznek, mint a kávé-, ital-, vagy ajándékautomata.

A polgármester az MTI-nek elmondta, a füzéri postában egy munkavállalót fognak foglalkoztatni. Hozzátette, az intézmény működéséhez szükséges költségeket a Magyar Posta és az önkormányzat közösen fogja biztosítani.

A nyilvános cégadatok szerint a Magyar Posta Zrt. 2021-es évi nettó árbevétele 231 milliárd 932 millió forint volt, az azt megelőző évben pedig 213 milliárd 950 millió forint. A társaság adózott eredménye 2021-ben 14 milliárd 803 millió forint, míg 2020-ban 9 milliárd 494 millió forint. A Magyar Posta Zrt. 2021-ben 27 536 munkavállalót foglalkoztatott, az  előző évinél 1317-tel kevesebbet.

(MTI)

Kezdőkép: Az újra kinyitott posta Füzéren, a Magyar Posta üzemeltetési együttműködése elindításán 2023. május 10-én. A Magyar Posta új postapartneri programja keretében újra kinyithatott a posta Füzéren, ahol az üzemeltetési együttműködési megállapodást a település polgármestere és a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója írta alá. MTI/Vajda János