Megújult a Borsod vármegyei kórház sterilizáló egysége

Helyi hírek

Megújult a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház sterilizáló egysége Miskolcon, a beruházást az intézmény 250 millió forint saját erőből finanszírozta – közölte szerdán az MTI-vel az intézmény sajtószóvivője.

Balázs Mária tájékoztatása szerint a felújítás mintegy négyszáz négyzetméternyi alapterületet érintett, melyben racionalizálták a betegbiztonságot szolgáló funkcionális helyiségkapcsolatokat.

Ezek megvalósításakor úgynevezett “zsilipes átközlekedőket”, illetve köpeny- és ruhaváltókat is kialakítottak, az eszközszállító konténerek mosására és szárítására egy kocsimosó helyiséget is létrehoztak.

A közlemény szerint megújultak a fal és padlóburkolatok, valamint a feladatellátás kiszolgálását biztosító gépészeti, villamos, technológiai és energetikai rendszerek is.

A dolgozók munkakörülményeinek javítására a sterilizáló egység területén központi alkalmazotti öltözőt, vizesblokkot és étkezőt is kialakítottak, a sterilizáló épületrésztől teljesen leválasztva.

A felújításkor fontos szempont volt a szennyezett eszközök átadás-átvételére egy elkülönített helyiség kialakítása, melyből a kellékek egy mosó-szárító egységbe, majd egy higiénesen elválasztott csomagolóhelyiségbe kerülhetnek – írta a sajtószóvivő.

A becsomagolt eszközöket egy steril raktárban tároljak, ahonnan egy zsilipes átrakón keresztül speciális szállítókocsik viszik a berendezéseket a felhasználási helyekre.

Az 1976-ban épült, utoljára 2002-ben megújított egység felújítása mellett központi fenntartói támogatással elindult a sterilizáló géppark cseréjére vonatkozó program is, melyben az egészségügyi gép- és műszerpark cseréje valósul meg kormányzati támogatással.

A felújított sterilizálóba az eszközpark visszatelepítése az ideiglenesen kihelyezett egységekből folyamatosan történik, a sterilizálási munkafolyamat üzemszerűen február második felében indulhat el.