GÉMkapcsok és műpárok a MODEM-ben

Kultúra

Június 5-től látható művek az Antal–Lusztig-gyűjteményből képzőművészeti, irodalmi, zenei párhuzamokkal és reflexiókkal.Az Antal–Lusztig-gyűjtemény legújabb kiállítása szokatlan aspektusból mutatja be a kollekció egy részét. A június 4-én 16 órakor nyíló tárlat jelentősen eltér az eddigiektől, mert abban nemcsak a kollekció már ismert darabjai szerepelnek, hanem számos vendégmű is. A gyűjtemény kurátora, Nagy T. Katalin művészettörténész képzőművészeket, költőket és írókat kért fel, hogy válasszák ki a gyűjtemény egy-egy darabját és azt „gémkapcsozzák meg” egy régebben vagy újabban készült művükkel. A „gémkapcsozás” eredményeképpen műpárok születtek. A kiválasztott művek mellett megjelenő alkotások hol reflexiók, hol asszociációk, hol interpretációk, hol parafrázisok. A képzőművészek közül sokan olyan művészt választottak, akitől fiatalon tanultak vagy akit tiszteletbeli mesternek tartanak. Ekképpen kerül egymás mellé Barcsay Jenő és Maurer Dóra, Ferenczy Noémi és Lovas Ilona, Nagy Balogh János és Gerber Pál, Markó Károly és Szurcsik József, Vilt Tibor és Šwierkiewicz Róbert egy-egy műve. A kiállítás nem csak „látható”, hanem „hallható” alkotásokat is felsorakoztat; Aba-Novák Vilmos művét Markó Béla, Tóth Menyhértét Jász Attila, Seres Lászlóét Kabay Lóránt, feLugossy Lászlóét Nagy Zopán, Palkó Tiborét Áfra János látja el egy-egy költeménnyel.

A tárlat 2016. június 4-én, szombaton 16 órakor nyílik.

Köszöntőt mond: Papp László, Debrecen polgármestere

A kiállítást megnyitja: Pataki Gábor művészettörténész, Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Művészettörténeti Intézet

performansz: Pro. 143 – Szirtes János és W Horváth Tibor képzőművész

 

A GÉMKAPOCSRÓL

A kiállítás koncepcióját szimbolizálja a kiállítás címét adó iratkapocs. Ez a mindenki által ismert és használt, nagyon szerethető kis tárgy több mint száz esztendős. Bár a feltalálás pontos ideje és helye vitatott, ami bizonyos, hogy a legelterjedtebb és ma is használt forma, melyet a kettős ovál tesz karakterisztikussá, az úgynevezett Gem paper clip először 1892-ben jelent meg és hamarosan Magyarországon is elterjedt. Gyártója a Gem Manufacturing Ltd.

of England volt, s ezért magyar nyelvterületen Gem kapocsként kezdték árusítani. Majd

az összeolvadt és egybeírt gemkapocs szót a népetimológiai értelmesítésnek köszönhetően egyre gyakrabban gémkapocsként említették.