Szombattól tekinthető meg A szabadság szigete a MODEM-ben

Kultúra

Az idei esztendő egyik legjelentősebb képzőművészeti tárlatát nyitják meg szombaton a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban: A szabadság szigete című kiállításon az elmúlt százhúsz év száz legjelentősebb, legismertebb hazai iskolateremtő képzőművészének 235 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők.

Kónya Ábel elmondta: a debreceni tárlat a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének első Szentendrén kívüli bemutatkozása, a kiállított 235 mű biztosítási értéke csaknem egymilliárd forint.

A több mint 120 év magyar képzőművészetét reprezentáló tárlat legrégebbi alkotása 1894-ben készült, a legfiatalabbak 2015-ben születtek – tette hozzá.

A MODEM két szintjét, mintegy kétezer négyzetmétert megtöltő tárlat erről az időszakról ad képet, a naturalizmustól kezdve a konstruktív törekvéseken, a neoavantgárd absztrakción, a szürrealizmuson át egészen a public artig – mondta Kónya Ábel, hozzátéve: A szabadság szigetével párhuzamosan a MODEM földszintjén megtekinthető GÉMkapocs kiállítással együtt az elkövetkező három hónapban Magyarországon Debrecenben lesz látható a legnagyobb és legjelentősebb modern és kortárs hazai kiállítás.

A sajtóbejáráson Muladi Brigitta művészettörténész, a kiállítás kurátora mutatta be az alkotásokat és azokat – a nagybányaitól a neoavantgárdig és azok mai változataiig terjedő – iskolákat, amelyek már “szentendrei művészet” címszó alatt vonultak be a köztudatba.A bemutatott anyag a gyűjteményen belül is kiemeli a rendkívüli alkotásokat, életművet hátrahagyó művészeket, kamarakiállítás jelleggel hangsúlyozza Vajda Lajos, Bálint Endre, Korniss Dezső, Anna Margit és Ámos Imre emblematikus munkásságát, Barcsay Jenő, Czóbel Béla és Kmetty János több generációra ható festői hagyatékát.

A válogatásban kiemelt szerepet kap a Vajda Lajos Stúdió és a kortárs szentendrei alkotók – mások mellett Deim Pál, Bereznai Péter, efZámbó István, Fe Lugossy László, Vincze Ottó – anyaga – hangzott el a sajtóbejáráson.

A szabadság szigete című kiállítás szombat délutántól november 6-ig látogatható a debreceni MODEM-ben.