SHANGHAI-HONGKONG IC – Magyar fotósok a Nagy Falon túl

Kultúra

Schreck Mónika és Balogh Attila egymást ismerve, de egymástól függetlenül hosszú évek óta él és fényképez Kínában.A két alkotó magas művészi színvonalon, nagy empátiával mutatja be a kínai emberek mindennapjait, a hatalmas ország természeti és épített értékeit.

Balogh Attila hazatér, ugyanis Debrecenben született és nevelkedett. Később Budapesten, a BME Villamosmérnöki Karán diplomázott, 1994-ben pedig kiköltözött Kínába, maximum egy évre. Az „egy év” azóta is tart. Shanghai városában eleinte informatikai vállalkozását építette, majd visszatért fiatalkori hobbijához, a fényképezéshez. Két évvel ezelőtt váltott, azóta teljes állású fotográfus.

Intenzíven utazik Kína távoli, turisták által kevésbé látogatott helyeire, fotói nagy többsége az utazások alatt készült. Emellett dokumentálja Shanghai gyors fejlődését, az utcákról eltűnő régi világot.

Fényképei több díjat nyertek, szerepeltek nemzetközi kiállításokon, megjelentek a National Geographicban, az Elle magazinban és hasonló kiadványokban.

Honlapja:  http://attila.photo

Schreck Monika többgenerációs fényképészcsaládba született Székesfehérváron. Ő maga később határozta el, hogy folytatja ezt a hagyományt. A fényképész iskolát Pécsett végezte, 2005-ben. Szakmai mentora édesapja, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum munkatársa, Gelencsér Ferenc fotóművész volt. Nagy hatással volt rá Julia Margaret Cameron életútja és munkássága. Első szakmai elismerését 2005-ben szerezte: „Divi“ című fotójával első helyezést ért el a fényképésztanulók országos versenyén.

2006-ban családjával Hongkongba költözött, ami új szakmai kihívást és inspirációt jelentett számára. 2011-ben Shenzhenben mutatkozott be először korábbi, és a már Kínában, Hongkongban készült munkáival „Windows of the soul“ címmel. Három éven át volt a Shenzhenben megjelenő Swic című havi magazin külsős munkatársa. 2012-ben részt vett egy Belső-Kínában, Yunnan tartományban szervezett szakmai úton. Itthon 2014-ben és 2016-ban volt önálló kamarakiállítása Pécsett.

Fotóin elsősorban portrék, meglepő, többnyire kedves élethelyzetek szerepelnek, az épített és természeti környezet vizuális ritmusai, kontrasztjai. Témai között fellelhető a szociofotó műfaja is.

Férjével és két fiúgyermekével ma is Hongkongban él.

Honlapja: https://monikaschreck.smugmug.com

Időpont: 2016. szeptember 2, Péntek – 2016. október 2, Vasárnap
Kategória: kiállítás
Helyszin: Kölcsey Központ