Tizenhatezer e-könyvet tölthetünk le legálisan

Kultúra

A hazai internet egyik legrégibb és legismertebb szolgáltatása a Magyar Elektronikus Könyvtár. Szilveszter előtt pár órával felkerült a tizenhatezredik dokumentum – olvasható  a nemzetikonyvtar.blog.hu-n.1994-ben indult a MEK és 1999-től az OSZK keretén belül folytatódott a fejlesztés, gyarapítás. 2004-től kiegészítették egy digitális sajtóarchívummal, az EPA-val, 2007-től pedig egy digitális képarchívummal, a DKA-val.

Az évek során több száz önkéntes segítette a munkát, saját állományát digitalizálva két erdélyi könyvtár is (Székelyudvarhely, Csíkszereda) folyamatosan küldi a könyveit, kapnak többek között gyarapodást az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Brazíliából és Kárpátaljáról is. 2016-ban minden korábbi évnél több, összesen 1528 digitális vagy digitalizált könyv került a MEK gyűjteményébe.

Valamivel több mint fél terabyte adatot találhatunk a MEK-ben. Egy könyvből többféle formátumot is szolgáltatnak lehetőség szerint (HTML, WORD, PDF), mostanában egyre több a képként PDF-ben szolgáltatott mű, ezek nagyobbak. A könnyebb letöltés érdekében a nagyobb méretű fájlokat optimalizálják, ezért a honlapra már nem túl nagy méretben kerülnek ki. Viszonylag nagyobb helyet foglal még az MP3 formátumban található 316 hangoskönyv.