Norma – Bellini gyöngyszeme csendült fel Debrecenben

Kultúra

Vincenzo Bellini legnépszerűbb dalműve, a Norma igazi kihívást jelent minden előadó számára. A mű különleges helyet foglal el a bel canto operarepertoárban: egyrészt hangi teljesítményekre koncentráló bravúropera, másrészt a nagy zenedrámákat megelőlegező sorstragédia.

A Csokonai Színház 2018. január 26-án mutatta be Normát, amelyben az énekhang szépségének és virtuózitásának bemutatására szolgál minden, mégis a műfajban is szokatlan, szinte pszichoanalitikus részletességgel fejti ki a dráma a szereplők jellemrajzát.

A zene tele van csodálatos dallamokkal és hatásos drámai együttes jelenetekkel. A kórusnak, azon belül is az Oroveso (Wagner Lajos) vezette férfikarnak, kiemelt szerepe van. A főbb szerepek mindegyike komoly énekesi feladat. Különösen Norma és Adalgisa szerepe kíván nagy virtuózitást, drámai szépséget és lírai magaslatokat. Két kiváló hazai művészt nyert meg a Csokonai Színház ezen szerepekre: Kolonits Klárát és Balga Gabriellát, míg Pollione, hol lírai, hol nagy érzelmi erőt sugárzó szerepében a román Calin Bratescut köszönthetjük Debrecenben. Bratescu már a világ több pontján énekelte a szerepet.

A Traviata sikere után most ismét Nadine Duffaut a rendező, aki érzékeny és mélyen értő olvasatban állítja elénk ezt a minden pillanatban váratlan fordulatokat vevő operát.

Fotó: Máthé András