Új tanulmány segíti az építészek gyakorlati munkáját

Kultúra

Új tanulmány segíti az építészek gyakorlati munkáját, megjelent Az építészet szerzői jogi kérdései – Szerzői jogi útmutató az építészetigyakorlat számára című kiadvány – közölte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) csütörtökön az MTI-vel.

Grad-Gyenge Anikó a könyv és a szerzői jogok pénteki világnapjához időzített elektronikus kiadványa a gyakorlati szakemberek, művészek, tervezők és jogászok számára nyújt eligazodást a munkájuk során felmerülő fontosabb szellemi tulajdonvédelmi, ezen belül elsősorban a szerzői jogi kérdésekben – olvasható a közleményben.

Mint írják, az építészeti alkotások folyamatosan válnak építészeti környezetünk részévé, egyben építészeti történetünkké is, emiatt szükséges megvizsgálni a korábban született és még meglévő alkotások szerzői jogi sorsát. Többek között azokra a kérdésekre keresi a tanulmány a választ, hogy mit tekintünk szerzői műnek az építészetben, mitől válik egyéni jellegűvé egy alkotás, szerzői jogi szempontból milyen különbséget mutat az építési tervdokumentáció és a kiviteli terv.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) megbízott kutatója tanulmányából kiderül, hogy mik tekinthetők az építészeti alkotáson fennálló vagyoni jogoknak, melyek a szabad felhasználásnak az általános elvei. A kiadvány bemutatja a jogsértés esetén igénybe vehető eszközökkel kapcsolatos legfontosabb rendelkezéseket, gyakorlatot is. Az építészeti alkotások esetében a könyv kitér a formatervezési minta, a védjegy, know-how, használati minta, valamint a szabadalom szerepére is, ezáltal rálátást biztosít az építészettel kapcsolatos szellemi tulajdon jogi kérdéseire is – emlékeztet a kommüniké.

Grad-Gyenge Anikónak eddig három kötete jelent meg az MMA MMKI gondozásában, a Műhelytanulmányok sorozat részeként, a Lehóczki Zsófiával közösen jegyzett Szerzői jogi sorvezető komolyzenei szakemberek számára, a Baksay-Nagy Györggyel közösen írt Design és jog – Bevezető a design védelmének lehetőségeibe, valamint a most kiadott Az építészet szerzői jogi kérdései – Szerzői jogi útmutató az építészetigyakorlat számára című tanulmány. A fent megjelölt kiadványok elérhetőek az MMA MMKI weboldalán – áll az összegzésben.

 

MTI

pixabay