Tízezrek tüntettek Budapesten a pártatlan közmédiáért és a szavazatok újraszámlálásáért

Ország

Új választás kiírását akarják a Budapesten a Parlament előtt tüntetés felszólalói, ugyanis úgy látják, csalás történhetett a választáson. Jövő héten újabb demonstráció jöhet.

Szombat kora estére szerveztek tüntetést a Kossuth térre a Fidesszel, a választási eredményekkel és a kormány uszító politikájával szemben.

Fidesz-ellenes_tuntetes_-_MTI_-_Monus_Marton_2.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A tömeg a kezdés előtt akkora volt, hogy amikor az eleje az Operától a Kossuth térre ért, akkor a vége még az Operánál volt – a táv mintegy 1,3 kilométer.

Az Index élő tudósítása szerint Lányi Örs, a tüntetés szervezője arról beszélt, hogy a bőrén érzi, a hatalom mennyire szorítja az embereket, miközben Orbán Viktor elfelejtette, hogy honnan jött.

 

Lukácsi Katalin, aki a KDNP-ből lépett ki, mert álszentnek tartotta, arról beszélt, hogy liberálisok és konzervatívok megfogták egymás kezét, összetartanak, a haza pedig nem lehet ellenzékben.

“A választási eredményt befolyásolta a sajtó bekebelezése, a kormányzati hirdetésnek álcázott uszítás. A Fidesz jelenti a kereszténységre a legnagyobb veszélyt, mert függő helyzetbe taszítja a püspököket, papokat” – sorolta az Index szerint Lukácsi Katalin, aki arra is kitért, a Fidesz megvásárolta a szegények szavazatait  – ezen pedig változtatni kell.

Az Oktogontól a Deák térig tart a Fidesz ellen tüntető tömeg

“Mi vagyunk a többség! – Tüntetés a demokráciáért” címmel kezdődött demonstráció szombat délután Budapesten. Voltak egy “páran” az Andrássy úton Orbán-beszédekkel várják a tömeg végét a Kossuth téren Az Index élő tudósítása szerint a Kossuth téren Orbán-beszédekkel szórakoztatják a gyülekező tömeget (korábban Bödőcs Tibor Orbán-paródiája is elhangzott).

Szendrő-Németh Tamás szombathelyi ügyvéd arról beszélt, a Fidesz nem tűri a gondolat és a szólás szabadságát. Mostanra már csak egyetlen veszíteni valója van nagy tömegeknek: a becsületük. Mindeközben egyre többen csomagolnak, készülnek külföldre költözni, mások pedig becsukják a szemüket és fülüket. Szendrő-Németh hozzátette: egy mindenkiért, mindenki egyért.

Gulyás Balázs műsorvezető a tüntetésen bejelentette, új választást kell kiírni, jövő hét szombaton pedig újabb demonstrációt tartanak Budapesten. Szerinte a Nemzeti Választási Bizottság, a médiapiac leuralása miatt eleve a Fidesznek lejtett a pálya a választáson, ami csalás.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi független polgármester levelet küldött, amiben azt írta, az ellenzéki pártokkal nem lehet leváltani a kormányt, össze kell fognia a lakosság változást akaró részének. A polgármester szerint az első lépésként el kell érni, hogy Magyarország csatlakozzon az európai korrupcióellenes ügyészséghez.

Homonnay Gergely a színpadon arról beszélt, fideszteleníteni kell a közmédiát, a választási törvényt át kell írni, valamint Polt Péter legfőbb ügyészt le kell váltani.

Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament képviselője elmondta, nemet kell mondani az elnyomásra, a választási rendszer nem tisztességes. Gyetvai arról is beszélt, hogy az ellenzéki pártoknak el kell egymással kezdeniük tárgyalni, mert csak az összefogás nyerhet a Fidesszel szemben. Gyetvai a közönséggel a következőt skandáltatta:

Mi vagyunk a nép!

A felszólaló arról is beszélt, hogy Magyarország nem csak Budapestből áll, a vidék problémáit is meg kell oldani.

A felszólalások után a Himnuszt, majd az Európai Unió himnuszát, az Örömódát énekelte el a tömeg.

Az Index tudósítása szerint a közel 50 perces felszólalások után a tömeg egy része elindult haza, de az is kiderült, hogy az Oktogonon is van egy bejelentett tüntetés, amolyan “aterparty”.