Kulka János visszavonul

Ország

Nem sikerült teljesen felépülnie a betegségéből, úgy tudni, saját elhatározásból döntött így.

A színész két éve esett át a sztrókon, de továbbra is szüksége van gyógytornászra és logopédusra, hogy maga mögött tudja hagyni betegsége következményeit.

Kulka János azóta nem is tért vissza a színpadra és habár jelenleg a Katona József színház alkalmazásában áll, a Bors úgy tudja, hogy a színész nem kíván szerződést hosszabbítani, ugyanis visszavonul. Minderről egy színészkollégája beszélt a napilapnak.

„Az okokat szerintem nem kell keresni, János világéletében maximalista volt magával és a környezetével szemben is. A próbákon száztíz százalékon teljesített, a színpad számára szentély, ahova kizárólag összeszedetten, átszellemülten szabad belépni.

A be­tegsége pont abban akadályozza, amire törekedett művészileg, nevezetesen, hogy a lehető legtökéletesebb alakítást nyújtsa”

– nyilatkozta Kultk pályatársa.

Ha színpadon, élőben nem is, de a képernyőn és a filmvásznon még találkozhatnak a nézők Kulkával a jövőben is.

A színész 2013 augusztusa óta tagja a Katona József Színháznak. Pályafutása alatt több mint hatvan darabban játszott, köztük a világirodalom legjelentősebb szere­peit. A nézők láthatták például Hamletként, Mephistóként, Lear királyként, Ványa bácsiként. Kulka János alakításai felejthetetlen élménnyel gazdagították a szakmát és a közönséget. Munkásságát a legmagasabb szakmai és állami kitüntetésekkel ismerték el. Jászai Mari-díj, Kossuth-díj, kiváló és érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

A színház mellett számos filmben és sorozatban láthattuk, legutóbb a Budapest Noir című filmben.

(Bors)