Átadták a Szegedi Kis István-ösztöndíjakat

Ország

Átadták a Szegedi Kis István-ösztöndíjakat hétfő este Budapesten. Az első alkalommal meghirdetett ösztöndíjra a korai protestáns egyház-, irodalom- és liturgiatörténettel, valamint egyházművészettel foglalkozó fiatal kutatók pályázhattak – tájékoztatta az ösztöndíjprogramot kezelő Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. az MTI-t.

Az ösztöndíj más támogatásokkal ellentétben kifejezetten szűk tudományterületre koncentrál, mivel az egyháztörténetnek bőven van még adóssága a korai magyar protestantizmus feltárásában – olvasható a közleményben.

Hozzátették: a 16-17. századi török háborúk korára eső korai magyar protestantizmus nagyjai kiemelkedő jelentőségűek, ahogy például az ösztöndíj névadója, Szegedi Kis István (1505-1572) is, aki a magyar kultúrtörténet Európa-szerte ismert személyisége, a 16. századi reformáció meghatározó alakja volt – írták.

Az ösztöndíjat a kuratórium két tagja: Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának adjunktusa és Lévai Attila, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának dékánja adta át. A pályázatokat elbíráló grémium tagja volt Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos is.

Az egy évre szóló, havi bruttó 200 ezer forintos ösztöndíjat tíz kutató nyerte el. A kuratórium támogatásra érdemes témának ítélte a többi között a protestantizmust támogató női mecénások történetét; a kora újkori protestáns képzőművészeti alkalmazott emblematika feldolgozását a hazai emlékanyagban; valamint a Pécsi Disputa (Válaszúti György unitárius lelkész és Karicza Máté református lelkész 1588-as hitvitájának) helyét az európai eszmetörténetben.