Szerb kollégáival tárgyalt Szabadkán a magyar agrárminiszter

Ország

Nagy István agrárminiszter kétoldalú egyeztetést folytatott szerb kollégáival a mezőgazdaság és a környezetvédelem aktuális kérdéseiről az ötödik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozón Szabadkán – közölte az agrártárca hétfőn az MTI-vel, hozzátéve, hogy a két ország között rendszeresek a legmagasabb szintű egyeztetések.

A szaktárca közleménye szerint a Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel folytatott tárgyalás legfontosabb témái az állat- és növényegészségügyi hatósági együttműködés, az agrár-élelmiszergazdaságra, az agrárdigitalizációra és a precíziós gazdálkodásra, valamint a GMO-mentes mezőgazdaságra vonatkozó együttműködés voltak.

Magyarország és Szerbia egyaránt hatalmas potenciállal rendelkezik az IT-szektor és a mezőgazdaság területén, ezek ötvözésével közösen vezető szerepet tölthetnek be az egész térségben. Magyarország számára értékesek Szerbia mezőgazdasági dróntechnikával kapcsolatos tapasztalatai, ott ugyanis már érvényes jogszabály rendelkezik e technika alkalmazásának feltételeiről – ismerteti az AM.

Az agrárdigitalizáció kapcsán fontos az oktatás, a kutatás, a szaktanácsadás területén működő kétoldalú programok kiszélesítése – hangzott el a Nedimovic miniszterrel folytatott egyeztetésen. Az AM fenntartásában működő agrárszakképző intézmények közül 13 iskola rendelkezik szerb partnerrel. Emellett a Szent István Egyetem és az Állatorvosi Egyetem szintén együttműködést folytat szerb felsőoktatási intézményekkel.

A Goran Trivan környezetvédelmi miniszterrel folytatott megbeszélés középpontjában elsősorban a klímaváltozás, valamint egy természetvédelmi együttműködés állt, a felek egy magyar-szerb környezetvédelmi kormányközi egyezményt is aláírtak.

Szerbia elkötelezte magát az európai integráció felé, így a világ egyik legfejlettebb gazdasági közösségéhez kell felzárkóznia, ami a környezetvédelem tekintetében különösen jelentős kihívásokkal jár. Nagy István jelezte, hogy ezzel kapcsolatban Magyarország kész megosztani korábbi tapasztalatait Szerbiával.

Nagy István a közlemény szerint elmondta, hogy az elmúlt öt éves időszakot tekintve, Magyarország egyik legfontosabb EU-n kívüli agrár-külkereskedelmi partnere Szerbia. Az agrárminiszter hangsúlyozta, a feldolgozott élelmiszerek és agrárgépipari termékek kereskedelmében további potenciál rejlik, ezért a tervek szerint ősszel egy agrár-üzleti fórummal kibővített agrár-munkacsoportülést szerveznek, ahol a céges együttműködések további lehetőségeit térképezik fel.