Farkas Flórián

Az OLAF büntetőeljárást javasolt Farkas Flórián ügyében

Ország

Hiába küldte meg az OLAF a jelentést arról, hogy a Farkas Flórián vezette ORÖ Híd a munka világába programjában mennyi szabálytalanság volt, Polt Péter legfőbb ügyész nem hozta azt nyilvánosságra.

24.hu cikke szerint ugyan az unió csalás elleni hivatal (OLAF) már tavaly októberben megküldte annak a vizsgálatnak az eredményét, mely a Farkas Flórián fideszes politikus által vezetett Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) alatt folyó Híd a munka világába program szabálytalanságait tárta fel, a legfőbb ügyész nem hozta nyilvánosságra a dokumentumot.

Pedig abban a lap szerint elég súlyos állítások vannak Farkas Flóriánnal szemben: az OLAF azt javasolta Poltéknak, hogy

büntetőeljárás keretében vizsgálják a történteket.

A Híd a munka világába program 2013 novemberében indult 1,6 milliárd forntnyi uniós forrásból, lényege a felzárkóztatás volt. A program 2015. szeptemberéig futott. 2016-ban azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy látta a korábbi szabálytalanságok után, hogy az EU-n nem lehet átnyomni a programot, és az azt vezető ORÖ-t felkérte, hogy akkor 1,6 milliárd forintot fizessenek vissza. Ezt végül az ORÖ úgy úszta meg, hogy a kormány átadott nekik 1,3 milliárd forintot, vagyis csak 300 milliót kellett nekik fizetniük.

Az ügyben feljelentés is született, a NAV is nyomozott, Farkas Flóriánnak pedig meg kellett jelennie az OLAF előtt. ennek csak auzután tett eleget, hogy Lázár János miniszter nyomatékosan felszólította.

Mint kiderült, a pénz 15-20 százalékát egy budai villára költötték el, hogy majd innen koordinálják a programot, ám az OLAF megállapítása szerint a

Híd a munka világába Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezet 2014. április 24. napján pro forma bejegyzésre került ugyan, de érdemben soha nem működött, a kitűzött célokat még részlegesen sem érte el.

Vidéken is vettek ingatlanokat több tízmillióért, ám ezeket sem használták az adott célra, ráadásul a taglétszám sem volt elegendő a szociális szövetkezetben, így az nem tudott önfenntartóvá válni. A felzárküztatási programok sem futottak.

A lap szerint az OLAF jelentésében Farkas Flóriánon kívül (aki 2011 és 2014 közt volt az ORÖ elnöke, ráadásul fideszes országgyűlési képviselő és a párt parlamenti frakciójának frakcióvezető-helyettese volt) Balog Zoltán emberi erőforrásminiszter, valamint Hegedűs István és Balogh János, az ORÖ két, Farkast követő elnöke van megemlítve az üggyel kapcsolatban.

Az OLAF kimutatása szerint az Emmi a szerződésbontás előtt összesen 24 szabálytalansági eljárást indított az ORÖ által lefolytatott közbeszerzésekkel és beszerzésekkel kapcsolatban. Tizenegy esetben meg is állapítottak valamilyen a szabálytalanságot. Végül az ORÖ által elszámolásra benyújtott 1,6 milliárd forintot kitevő tételekről kimondták, hogy a „teljes összeg esetében fennáll a szabálytalanság gyanúja”.

A magyar hatóságok a négy éve folyó eljárásuk, az Emmi belső vizsgálata és az OLAF ajánlása ellenére a mai napig nem találták meg az ügy felelőseit

– olvasható a cikkben.