Tej-, gyümölcs- és zöldségosztás az iskolákban egy uniós programnak köszönhetően

Ország

Az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram az új, 2019–2020-as tanévben is folytatódik a programban részt vevő uniós országokban.

Az uniós iskolaétkeztetési program célja, hogy a gyümölcs-, zöldség- és tejosztás révén előmozdítsa az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást. Emellett a mezőgazdasággal és a helyes táplálkozással kapcsolatos oktatási programokat is kínál.

A 2017–2018-as tanévben több mint 20 millió gyermek vett részt az iskolaétkeztetési programban, ami az EU-ban élő gyermekek 20%-át teszi ki.

Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos kijelentette: „Fiatal kortól kezdve fontos az egészséges étkezési szokások kialakítása. Az uniós iskolaétkeztetési programnak köszönhetően fiatal polgáraink nemcsak jó minőségű európai termékeket fognak fogyasztani, hanem ismereteket is szereznek a helyes táplálkozásról, a gazdálkodásról, az élelmiszer-termelésről és az ezzel járó kemény munkáról.”

Az egyes tanévekre összesen 250 millió eurót különítettek el a programban. A 2019–2020-as tanévre 145 millió eurót különítettek el gyümölcsökre és zöldségekre, 105 millió eurót pedig tejre és egyéb tejtermékekre. Bár az uniós iskolaétkeztetési programban való részvétel önkéntes, valamennyi uniós tagállam úgy döntött, hogy részt vesz a programban, akár annak egy szakaszában, akár egészében. Az Európai Bizottság 2019 márciusában jóváhagyta és elfogadta az iskolaétkeztetési programban részt vevő uniós tagországok számára az adott iskolaévre rendelkezésre álló nemzeti keretösszegeket. A részt vevő országok ezenkívül nemzeti forrásokkal is kiegészíthetik az uniós támogatásokat.

A tagállamok dönthetnek a program végrehajtásának módjáról. Ez vonatkozik a gyermekek számára kínált termék típusára is, vagy a bevezetett oktatási intézkedések témájára. Mindazonáltal a kiosztott termékek kiválasztásának egészségügyi és környezetvédelmi megfontolásokon, a szezonalitáson, az elérhetőségen és a változatosságon kell alapulnia.

– Európai Bizottság Sajtóközleménye –

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.