Az 1989-es őszi eseményekről emlékezik meg a Magyar Vöröskereszt

Ország

1989 augusztusában nagyszámú NDK menekült érkezett hazánkba abban a reményben, hogy Magyarországon keresztül nyugatra folytathatja útját. Az első napokban mintegy 180 fő számára, majd a folyamatosan érkező emberek és családok ezreinek nyújtott segítséget a Magyar Vöröskereszt egészen az 1989. szeptember 10-i határnyitásig. A Magyar Vöröskereszt a krízis kialakulásának első napjaiban az alapvető életfeltételek biztosítása érdekében az NSZK nagykövetség és konzulátus környékén táborozó mintegy 180 embernek osztott élelmiszert, gyorssegély formájában.  Később a csillebérci, zánkai, leányfalui, balatonszéplaki és balatonföldvári táborokban biztosított elhelyezést és teljes ellátást több mint 5000 embernek az NSZK Vöröskereszttel együttműködésben. A kialakult helyzetre adott reakció jól tükrözi azt az erőt, mely a Vöröskereszt nemzetközi humanitárius segítő hálózatában rejlik. Ez a segítség ma is elérhető a rászoruló emberek számára.

A Magyar Vöröskereszt által 1989. szeptember 11-én kiadott MTI Közlemény kiemeli, hogy az ellátás az érintettek érdekében, esetenként az ő kérésüknek megfelelően került megszervezésre a Nemzetközi Vöröskereszt elvárásainak és alapelveinek megfelelően. A szolgálatot a Vöröskereszt részéről zömmel önkéntesek végezték, akik akkor nem rendelkeztek hasonló helyzetben szerzett tapasztalatokkal, ám így is helytálltak és sikerült eleget tenniük humanitárius küldetésüknek.

Szeptember 17-én a Magyar Vöröskereszt az események 30. évfordulója alkalmából vendégül látja azokat a munkatársakat és önkénteseket, akik részt vettek az 1989-es eseményekben. A találkozón felelevenítjük a történéseket, korhű dokumentumok és fényképek segítségével emlékezünk meg szervezetünk egyik nagyon fontos, meghatározó szerepvállalásáról.


A program időpontja és helyszíne: 

  1. szeptember 17-én 10 óra 

Empathy Café & Bistro, 1051 Budapest, Arany János utca 31. 


További információ: 

titkarsag@voroskeresztbp.hu