Jóváhagyta az országos nemzetiségi szavazólapok mintáit az NVB

Ország

Jóváhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az országos nemzetiségi választás szavazólapjait csütörtökön.

Miután az NVB nyilvántartásba vette az országos nemzetiségi listákat, és az erről szóló határozatok jogerőre emelkedtek, a testület következő feladata a szavazólapok adattartamának jóváhagyása volt. Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap “képét”, azt, helyesen szerepel-e rajta a jelölőszervezet, valamint a listán lévő jelölt neve, vagyis a szavazólap nyomtatható-e.

Az NVB a 13 nemzetiség (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) esetében külön-külön fogadta el az országos nemzetiségi listás szavazólap képét, mivel minden nemzetiségi választópolgár csak a saját nemzetisége szavazólapjára szavazhat.

A zöld színű, fektetett, A/4-es méretű nemzetiségi listás szavazólapon szerepel a “szavazólap” megjelölés, a bélyegzőlenyomat elhelyezésére szolgáló terület megjelölése a szavazólap bal felső sarkában, a választás megnevezése (nemzetiségi önkormányzati választás) és a szavazás napja (vagyis október 13.).

A nemzetiségi listás szavazólap tartalmazza a lista nevét, a szervezet logóját, alatta a szavazásra szolgáló kört, majd a jelölőszervezet nevét, valamint a listán szereplő első öt jelölt nevét (amennyiben a jelölőszervezet ötnél kevesebb jelöltet jelentett be, akkor csak az ő nevüket tüntették fel a szavazólapon).

A szavazólapon tájékoztatás is olvasható, hogy érvényesen szavazni csak egy listára lehet, illetve, hogy érvényesen szavazni a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet.

Az adatokat és a tájékoztatást az adott nemzetiség nyelvén is feltüntetik a szavazólapon, kivétel ez alól az örmény és roma nemzetiségi szavazólap, amelyet csak magyarul nyomtatnak.

Az NVB-nek a szavazólap adattartalmának jóváhagyásával kapcsolatos határozata ellen – egynapos jogorvoslati határidővel – bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.