Intenzív osztál,y kórház

Ennyire volt “sikeres” a magyar járványkezelés a többlethalálozási statisztikák szerint

Ország

Az Európai Unióban 2020 márciusa és decembere között félmillióval több ember halt meg a 2016 és 2019 közötti évek azonos időszakához képest, tavaly áprilisra vonatkozóan pedig 25 százalékos emelkedést tapasztaltak – írja a 24.hu.

2021 év elején az EU területén csökkenni kezdett többlethalálozás (januárban 17 százalékkal, februárban pedig már csak 5 százalékkal volt magasabb az arány a korábbi évekhez képest) ami a novemberi 40 százalékhoz viszonyítva jelentős javulás.

A reményt keltő január-február után márciusban és áprilisban drasztikusan nőtt a többlethalálozás:

miközben uniós átlagban is 10, illetve 21 százalékos növekedést mértek, Lengyelországban 66, Bulgáriában pedig 76 százalékot nőtt a halálesetek aránya 2016-2019-hez képest, és Magyarországon is  ahol ekkoriban lakosságarányosan a legtöbben haltak meg a koronavírus miatt Európában

A kormány azonban azt kezdte hangsúlyozni, hogy nem ez, hanem a többlethalálozások száma a mérvadó.

Orbán: “Köszönjük, legyőztük a járványt”

Eközben voltak olyan országok, például Svédország, Finnország és Portugália, ahol a viszonyítás alapját képező évekhez képest még csökkent is a halálozási arány 2021 tavaszán. Málta esetében külön kiemelendő a javulás:

míg márciusban 33 százalékkal magasabb volt a halálozás, mint a korábbi időszakokban, áprilisban már 0,7 százalékkal kevesebb halálesetet regisztráltak. Németországban és Belgiumban fordítva történt: a mínuszos február-március után jött egy pluszos április.

Kásler eljött Debrecenbe megállapítani: “Az egészségügy egy pillanatra sem ingott meg a járvány alatt”

2021 márciusában azonban Bulgáriában és Magyarországon még rosszabbra fordult a helyzet:

előbbiben 52, utóbbiban 46 halott jutott 100 ezer lakosra, míg a harmadik helyen álló, magához képest is sokat rontó Romániában 36.

Áprilisra hazánkban viszonylag sokat javult a helyzet, de a halottak száma még így is az átlag felett volt, és Lengyelországgal a harmadik helyen osztoztunk.