Intenzív osztály. kórház

Az összes Covidban elhunyt várandós nő oltatlan volt Magyarországon

Ország
Koronavírus

Azért nincsenek pontos adatok arról, hogy hány várandós nő halt meg koronavírus fertőzés miatt, mert nem minden érintett tudott arról, hogy covidos lett – mondta az RTL-nek Ács Nándor, a Magyar Nőorvos Társaság Elnöke. De a professzor szerint azt pontosan tudják, hogy azok közül senkit nem veszítettek el, akik be voltak oltva.

Azok az édesanyák, akik Covid-oltottak voltak – védettek voltak a Coviddal szemben -, és úgy lettek várandósak, gyakorlatilag közülük senkit nem vesztettünk el. Akik meghaltak – Magyarországon és a klinikánkon is -, mindenki oltatlan volt

– nyilatkozat Ács Nándor.

A professzor szerint a harmadik oltás egyértelműen sokkal nagyobb védettséget ad, de érdemes megfontolni a negyediket is, akár a várandósság közben vagy előtte is. Úgy látja, ha eltelt fél-egy év a három oltás után, akkor a kismamák számára kifejezetten lenne értelme egy negyedik oltásnak is.

Ács Nándor szerint a negyedik oltást csak a 12. hét letelte után érdemes felvennie a várandós nőknek.

Jakab Ferenc virológus arról beszélt, hogy a rizikócsoportoknak (60 év felettiek, krónikus betegek) be kellene adatniuk a negyedik vakcinát is. Személyes véleménye, hogy évente egyszer adassuk be az oltást, még a szezon előtt. Jakab Ferenc ismét elmondta, az oltás nem véd a fertőzéstől, de a haláltól igen.