Jobbik: valódi védelmet a gyerekeknek!

Ország

A prevenció és a gyermekvédelmi intézményrendszer megerősítését, a fiatalok ellen elkövetett bűncselekményekre kiszabható büntetések súlyosbítását sürgette pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Ander Balázs, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

A politikus jelezte: javaslataikat országgyűlési határozati javaslat formájában a törvényhozás elé terjesztették.

Ander Balázs úgy értékelt, hogy az ilyen cselekmények megelőzésének eszközeként szükséges a – jelenleg alulfizetett és létszámhiánnyal küzdő – védőnői és gyermekvédelmi rendszerre fordított források jelentős növelése, miközben a gyerekek társadalmi kompetenciáinak erősítésével lehetne elérni, hogy kisebb valószínűséggel váljanak erőszak elkövetőivé vagy áldozatává.

Az áldozatok segítésének fontosságát hangsúlyozva sürgette, hogy ha iskolai erőszak ér egy gyereket, azt több szakemberből álló bizottságnak kelljen kivizsgálnia.

A Jobbik képviselője jelezte, egyetértenek azzal, hogy kémiai úton kasztrálják azokat, akik 14 évnél fiatalabb sérelmére vagy ismételten követnek el ilyen szexuális bűncselekményt.

Ander Balázs hangsúlyozta: pártja következetesen kiáll a gyermekek érdekeiért, ezért is szavazták meg 2021-ben a gyermekvédelmi törvényt.

A gyermek felelősség, éppen ezért a felelős gyermekvállalás kérdése sem lehet tabu – fogalmazott a politikus, aki úgy véli, az állami gondozásba vett 23 ezer fiatal mellett legalább további 100 ezer kortársukat “gyakorlatilag bármikor ki lehetne emelni” családjából az ott uralkodó állapotok miatt.

(MTI)